Iubește Dumnezeu păcătosul dar urăște păcatul?

Acest articol a fost publicat în vloguri. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Iubește Dumnezeu păcătosul dar urăște păcatul?

 1. Pingback: Evanghelici în Top 100 WP (08.03.2016) | Romania Evanghelica

 2. Tim zice:

  „De aceea, va invit sa priviti la afirmatiile Scripturii…” asa ai spus, nu?
  Filosofic, ai un punct de vedere sustinut bine si frumos. Doctrinar insa, fiecare carte de teologie pe care am deschis-o avea referinte biblice, tie iti lipsesc referintele care sprijina argumentul. Pentru acest motiv, in fata ochilor mei argumentul tau nu sta in picioare.
  Inca ceva: „Fiindca atat de mult a IUBIT Dumnezeu lumea ca a dat pe singurul Lui Fiu” asta in vreme ce „in pacat m-a zamislit mama mea” si „pe cand eram noi inca pacatosi, Hristos a murit pentru pacatele noastre”.
  Asadar, noi n-am inceput sa reducem numarul de pacate pentru ca sa declansam planul de mantuire al lui Dumnezeu, nici n-am inceput sa acumulam fapte bune pe langa pacate.
  Discutia se poate prelungi, dar am vrut doar sa te invit sa mai incerci o data o abordare a subiectului cu tema facuta, cu Scriptura pe fata, cu referinte, nu cu pareri, opinii si clisee.
  Poate o varianta scrisa ar fi mai de folos decat 2-3 minute de video.

  Apreciază

  • Dacă nu auzi versetele în acel video ori nu cunoști Biblia ori ești rău intenționat. Ori ambele. Poate și altele.

   În altă ordine de idei – se pare că nu ai vrut să asculți afirmațiile mele (spre exemplu la 3:20 „omul este iubit de Dumnezeu”) sau ai ascultat clipul cu prejudecăți anterioare – ceea ce nu mă miră deloc la tine, din experiența anterioară. Eu nu am negat nicăieri dragostea lui Dumnezeu pentru om.

   Pe de altă parte, eu nu am prezentat nici o filozofie ci o logică biblică a lucrurilor. Dacă înțelegi anumite doctrine fundamentale din Biblie (formate pe baza textelor biblice) nu poți ajunge la alte concluzii.

   Clipul acesta nu este o carte de teologie că te aștepți la referințe ca în cărțile de teologie. Dar oricum au fost prezentate referințe pe care tu se pare că nu le-ai remarcat. Iar dacă nu au fost menționate toate referințele la ideile pe care le-am amintit asta nu înseamnă că nu sunt referințe și nici nu înseamnă că la fiecare două cuvinte trebuia să prezint o referință biblică. Este absurd ce pretinzi.

   Este interesant pentru mine că aduceți mereu în discuție un text care vă contrazice frontal – Ioan 3:16 care nu afirmă deloc că omul nu se află sub mânia lui Dumnezeu ci că dragostea supremă a lui Dumnezeu este revelată în Hristos. Ceea ce mulți dintre voi îmi dați senzația că susțineți este că Dumnezeu iubește omul aparte de Hristos ceea ce textul acela contrazice deschis.

   Oricum, din discuțiile mele anterioare cu tine (impropriu numite astfel) înțeleg că discutăm de pe platforme teologice, biblice, logice paralele și înțeleg că și acest dialog este sortit eșecului.

   Îți recomand

   http://www.desiringgod.org/articles/do-you-love-your-enemies-enough-to-hate-them

   http://www.desiringgod.org/interviews/god-loves-the-sinner-but-hates-the-sin

   Apreciază

   • Tim zice:

    Prietene, hai sa stabilim cateva lucruri de la inceput:
    1. Spune-mi si mie de unde ma cunosti. Ca eu abia azi am aflat ca existi pe lumea noastra si am aflat si cine esti. Chiar te rog, spune-mi de unde ma cunosti.
    2. Pentru ca ai impresia ca ma cunosti, ai dat un raspuns prejudiciat. Rautacios, as spune, neprofesionist, de copil rasfatat care se supara cand ceilalti copii de la groapa de nisip nu vor sa se joace dupa regulile lui.
    Nu te cunosc dinainte, asadar, prima impresie pe care mi-ai lasat-o e … rea.
    3. Nu aud versetele pentru ca nu le mentionezi, nu le referentiezi, nu le parafrazezi. Nu-ti mai plange de mila. Fie o faci, fie accepti ca nu. Nu-ti pune nimeni capul in joc daca nu o faci.
    4. E adevarat ca nu ai negat dragostea lui Dumnezeu pentru om, insa in asertiunea ta dragostea Lui e pentru omul care nu e pacatos.
    5. Ai facut o prezentare logica, e drept, insa nu biblica. Ironic, „logica biblica” spui, dar partea cu ‘biblica’ e mai subtirica acolo. Pe drept, ai facut o singura referire la o idee din Biblie cand ai afirmat ca apostolii vorbesc despre mania lui Dumnezeu.
    6. Te provoc: fa o lista cu toate referintele pe care le-ai mentionat (daca nu e prea mult, scrie si minutul la care le spui pe fiecare, ca sa nu mi se intample din nou sa nu le aud). Am sa scot palaria inaintea ta. Pe bune!
    7. Nu e absurd sa pretind ca vreau sa-mi dai cat mai multe referinte cand vorbesti de dragostea (sau lipsa ei) lui Dumnezeu pentru omul pacatos. Chestia asta are implicatii eterne si nu ma joc. Asadar, e ‘logic’ sa vreau referinte. Daca nu poti face o treaba bine, n-o mai face.
    8. Nu stiu cu cine vorbesti, eu sunt unul singur, nu suntem un grup. Daca ai dezbateri si discutii cu alte persoane, se cuvine sa vorbesti cu fiecare in parte, nu sa faci amalgam.
    9. Ioan 3:16, o luam logic, cum iti place tie, mai intai versetul incepe spunand ca Dumnezeu a iubit, apoi continua sa spuna ca a dat, iar mai apoi spune „ca sa nu piara”. Hai sa o luam si de la coada la capat: lumea toata murea daca nu-L dadea pe Hristos, desi Dumnezeu iubea lumea. Cand iubea lumea?
    10. Dupa ce am ascultat clipul tau am vazut un alt articol pe care l-ai scris pe blog: ceva cu evsnghelia denaturata, sau ceva de genul asta, nu i-am acordat multa atentie. Insa ce retin e ca era un raspuns lui C. Ciuculescu in care iti aratai nemultumirea ca nu a raspuns matur comentariului pe care l-ai facut la ceva postare de-a lui, ci ti-a sters comentariul. Ei, i-ai calcat pe urme. Chiar tu ai raspuns matur, te-ai lasat condus de sentimente si te-ai ambalat.
    11. Am ascultat si eu cu ceva timp in urma predica pe care mi-o recomanzi. Ce ai facut tu, din ce inteleg eu, este sa preiei ideile pe care le-ai auzit, dar nu arati ca le-ai trecut prin filtrul gandirii tale, nu arati ca ai cercetat, ca ai rumegat, ca ai meditat. Ai primit si ai transferat. De aia cred eu ca nu ai referinte, pt ca nu ai cautat sa intelegi pt tine. Ti s-a parut ca e logic asa… Asa se vede de partea asta a sticlei.
    12. Noi nu am avut discutii anterioare, crede-ma. Dialogul nostru abia acum incepe!

    Apreciază

   • Tim zice:

    La punctul 10 am intentionat sa scriu: „Chiar tu NU ai rapsuns …”

    Apreciază

   • 1 si 2 – te-am confundat si îmi cer scuze. Semeni tare mult in stil (si nume) cu un vechi comentator.
    3 – îmi pare rau ca nu înțelegi diferența dintre clip si o carte de teologie. Mai asculta odată clipul si ai sa le găsești.
    4 – nu am spus ca dragostea este doar pentru cei nepăcatosi (exista asemenea oameni??). Chiar ai ascultat clipul?
    5 – 6 – nu am timpul necesar sa răspund la fiecare provocare de genul. Daca nu ai găsit versetele este din motive pe care eu nu le cunosc.
    8 – nu înțeleg ce spui
    9 – o diagramare gramaticală simpla nu te poate duce la Observațiile tale – care nu pot fi luate separat. Textul nu spune ca Dumnezeu a iubit si a dat apoi si ca sa nu piară. Ai sărit exact ce nu îți convenea „pentru ca oricine crede”. Doar cei care cred beneficiază de dragostea Lui arătată in oferirea lui Hristos.
    10 – încă nu ți-am șters nici un comentariu. Dar este timp
    11 – ai înțeles greșit (speculat).
    12 – nu va continua un dialog pentru ca nu am timp de asemenea dialoguri

    Efeseni 2:1-3
    Psalmul 5:4
    Romani 14:23
    Efeseni 4:24
    Psalmul 51
    Romani 5:8
    Psalmul 5:5-6
    1 Ioan 4:9

    Acestea sunt afirmate explicit.

    Dar doctrinele afirmate in clip sunt găsite in Scriptura. Este dincolo de scopul meu sa fac teologie sistematica acum si sa argumentez fiecare afirmație cu versete.

    Nu uita. Sunt patru minute. Este un CLIP VIDEO. Trebuie privit si tratat așa. Nu a fost intenționat sa fie altceva decât sa atace clișeistica păguboasă. Nu este un tratat teologic și este departe de a fi exhaustiv în explicații.

    Apreciază

Comentariile sunt închise.