Istoria tipăririi Bibliei „Cornilescu” în imagini

ANUNȚ: pentru întregirea colecției Cornilescu cumpăr și primesc donație orice model de Nou Testament sau Biblie Dumitru Cornilescu. Contactați-mă la adresa de email andrucroitoru@gmail.com

Puțini știu istoria (traducerii și tipăririi) Bibliei Cornilescu. Toată istoria nu o cunosc nici eu însă doresc să vă prezint câteva modele din Biblia, Noul Testament și Psalmii traduse de Dumitru Cornilescu. Din aceste imagini veți înțelege în linii mari istoria acestei Biblii.

Acest articol va fi actualizat.

1. Noul Testament anii `20

Noul Testament 1920

Acesta poate fi recunoscut după câteva detalii: 1. Numele Domnului Isus este scris cu „Iisus” (doi de „i”); 2. Este editat la Botoșani; 3. Pe coperți se menționează că urmează tipărirea întregii Biblii

Noul Testament + Psalmii – 1924. Acest model nu are trimiteri. Orice Biblie fără trimiteri este din anul 1924 sau înainte. De la acest model înainte numele Domnului Isus este cu un singur „i”. Strada editurii acestui model ca și pentru cel din următorul an este Robert de Flers, 18.

Noul Testament (fără Psalmii) – 1924. Acest model nu are trimiteri. Orice Biblie fără trimiteri este din anul 1924 sau înainte. De la acest model înainte numele Domnului Isus este cu un singur „i”. Strada editurii acestui model ca și pentru cel din următorul an este Robert de Flers, 18.

Noul Testament 1925. Ca și Testamentul anterior nici acesta nu are trimiteri. Modelul meu este fără cartea Psalmilor dar este posibil să existe o versiune cu Psalmii incluși. Strada editurii este Robert de Flers, 18. Pe Biblia 1925 este trecută adresa Vasile Lascar 120-122. 

2. Biblii anii ’20

Biblia 1924. După cum se poate vedea este tipărită de Societatea Biblică pentru Răspândirea Bibliei în Anglia și Străinătate. Strada editurii este Robert de Flers, 18.

Biblia 1926. Această ediție are incluse trimiteri. Editura este pe strada Vasile Lascar 122. Dacă nu aveți anul trecut pe Biblie puteți recunoaște modelul după străzile precizate în aceste modele. Aceste model, așa cum se poate observa în imagini, are și hărți incluse.

3. Biblia 1931. Este una dintre cele mai rare Biblii. Se spune că este a doua traducere a lui Cornilescu o traducere mult mai apropiată de original. Această Biblie poate fi recunoscută după „Cronica Familiară”, după strada editurii Vasile Lascar 120 (nu mai este nr. 122 ca în modelul 1926) și de obicei se precizează că este „traducere nouă după textul original”.

4. Biblia; Noul Testament + Psalmii anii ’30 (1934, 1936, 1938, 1940). Aceste ediții sunt la fel și nu diferă decât anul la ele. Toate sunt publicate de Societatea Biblică pentru Răspândirea bibliei în Anglia și Străinătate. Adresa este Bd-ul Tale Ionescu, 36.

Îi puteți distinge de seria apărută în anii 60 după faptul că în aceștia se menționează  pe pagina principală verso într-un singur rând „Noul Testament român – Traducere nouă” spre în timp ce în seria anilor 60 scrie „Noul Testament în L. Română” iar pe rândul următor „Traducere Nouă” (vezi modelul 1965).

Biblia 1934. Pe a doua pagină scrie „Biblia Română Traducere Nouă” și se precizează „Tip. Cartea e Aur București”. Are hărți pe ultima pagină.

Noul Testament + Psalmii 1934. Acest model nu are hărți la final.

Noul Testament + Psalmii 1936. Modelul meu are hărți după ultima pagină. Probabil că există două modele diferite pentru toate cele apărute în anii `30 – cu sau fără hărți. Nu pot verifica deocamdată lucrul acesta.

Noul Testament + Psalmii 1937

Noul Testament + Psalmii 1938

Noul Testament + Psalmii  1940

5. Noul Testament + Psalmii anii `40. Nu știu dacă războiul are ceva de spus în faptul că, din ce observ eu, există puține ediții în anii aceștia și cele publicate nu mai sunt în Anglia ci în Suedia. Deși nu dețin personal o Biblie întreagă totuși am văzut cu ochii mei una tipărită tot în Suedia.

Noul Testament și Psalmii 1945. Este un Testament mai special. Este tipărit de Consiliul Societăților în Suedia în anul 1945. Nu cunosc ce este acest Consiliu al Societăților. Anul este trecut cu litere foarte mici și probabil acolo este menționată și editura. Pe a doua pagină scrie „AMLEM a AKERLUNDS; OFFSETTR. STHLM 1945”. Prescurtarea „offsettr” este probabil referitoare la tipărirea de tip ofset. Prescurtarea STHLM este probabil de la capitala Stockholm.

6. Noul Testament + Psalmii anii `50. 

Noul Testament + Psalmii 1953. Acesta are chiar înainte de pagina cu titlu o enumerare de versete care arată împlinirea profețiilor mesianice în Domnul Isus. Apoi pe pagina de titlul scrie scurt „Societatea Biblică” și dedesubt anul 1953.

7. Noul Testament + Psalmii anii 60′ (1965, 1967, 1969). 

Noul Testament + Psalmii 1965. Spre deosebire de modelele 1936-1940 acesta conține doar mențiune că este tipărit de „Societatea biblică” dar nu se mai amintește tot titlul „pentru răspândirea Bibliei … ”. Se precizează pe pagina principală (verso) că este „Noul Testament în L. Română” iar pe rândul următor „Traducere Nouă”

Biblia 1965. Aceste Biblii sunt tipărite de „The British and Foreign Bible Society” în Anglia și de obicei scrie pe ele „Printed in Great Britain”.

Biblia 1966. Aceste Biblii sunt tipărite de „The British and Foreign Bible Society” în Anglia și de obicei scrie pe ele „Printed in Great Britain”.

Biblia 1967. Aceste Biblii sunt tipărite de „The British and Foreign Bible Society” în Anglia și de obicei scrie pe ele „Printed in Great Britain”. Se găsesc destul de des în bisericile de la țară.

Noul Testament 1969. Acesta este un testament de buzunar tipărit de „Societatea Biblică”. Scrie pe el „Noul Testament în L. Română, traducere nouă” în două rânduri ca și cel din 1965.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s