Întrebări cruciale despre credință

edwards

1. De ce Biblia prezintă și alte condiții ale mântuirii pe lângă credință?

În Scriptură sunt o sumedenie de condiții propuse omului pentru ca acesta să fie mântuit. Pentru acest motiv a spune oamenilor că suntem mântuiți „numai prin credință” pare înșelător.
Totuși există o diferență între credință și celelalte condiții datorită faptului că ea este sursa tuturor celorlalte condiții (ex: dragostea de Dumnezeu și de frați, iertarea altora etc). O credință adevărată va produce inevitabile toate condițiile neceare mântuirii finale.
Pentru ca unii să nu pretindă că au credința autentică fără să îndeplinească faptele credinței, Scriptura arată și alte condiții rezultante din credință, pe lângă credință, care sunt necesare pentru mântuire.
2. Prin credință suntem justificați de către Dumnezeu sau prin ea primim justificarea?
Credința nu este actul prin care Dumnezeu face ceva, adică ne justifică, ci actul prin care noi facem ceva, adică primim justificarea Lui. Așadar, credința nu este instrumentul prin care Dumnezeu acționează ci prin care cel justificat acționează.
3. În ce sens putem spune că primim justificarea?
Credința nu este instrumentul prin care primim justificarea ci mai degrabă instrumentul prin care Îl primim pe Hristos, nu primim prin ea binecuvântarea ci chiar pe Cel care binecuvântează.
4. De ce ne justifică Dumnezeu prin credință?
Pentru că ea este acel lucru care, datorită felului în care Dumnezeu a rânduit lucrurile, ne găsește potriviți pentru a primi justificarea cumpărată de Hristos. Ea nu merită justificarea lui Hristos pentru că dacă Hristos nu ar fi murit și înviat nimic nu ne-ar fi putut cumpărat această justificare.
5. Putem spune că mântuirea este condiționată de credință?
Ar fi mai bine să numim credința legătura (conexia) necesară pentru justificare și nu condiția justificării. Credința ne leagă de Hristosul care justifică. Acest fel de a vorbi este mai potrivit pentru că termenul condiție lasă de înțeles că ea merită justificarea în timp ce credința nu merită justificarea ci este mâna care o primește.
6. Cum putem spune că mântuirea este fără merite dacă și credința este o virtute ca și multe alte virtuți? Și de ce Dumnezeu nu a ales alte virtuți la fel de bune ca și condiții pentru mântuire?
Răspunsul se află în faptul că Dumnezeu nu ne justifică datorită excelenței, valorii și bunătății găsite în virtutea credinței ci doar datorită relației pe care credința o are cu persoana în care avem beneficiul. Sau am putea spune că este aleasă doar datorită faptului că ea ne unește cu Mijlocitorilor prin și în care suntem justificați. Dumnezeu acceptă credința pentru că, spre deosebire de celelalte haruri, este sigurul lucru care, prin însăși natura lui, ne unește cu Hristos.
7. Este credința fundamentul justificării noastre?
Nu. Credința nu este fundamentul justificării noastre ci unirea noastră cu Hristos este fundamentul. În același fel este relația bărbatului cu femeia fundamentul vieții lor împreună. Așadar, a fi în Hristos este fundamentul justificării.
8. Care este diferența dintre credință și unirea cu Hristos?
Credința este actul unificator în timp ce unirea cu Hristos este rezultatul acestui act. Credința este ceea ce creștinul face de partea lui, prin care este activ în realizarea acestei relații.
9. Ce realizează mai precis credința?
Prin credință sufletul, care mai înainte a fost seaparat de Hristos, se unește cu El și încetează să fie în acea stare de despărțire. Folosind limbajul bibic credința este aceea prin care sufletul Îl primește pe Hristos.
10. Unde ne spune Scriptura că actul credinței este primirea lui Hristos sau venirea la El?
Ioan 6:35 „Isus le-a zis: „Eu sunt Pâinea vieţii. Cine vine la Mine nu va flămânzi niciodată şi cine crede în Mine nu va înseta niciodată. „
Ioan 6:37 „Tot ce-Mi dă Tatăl va ajunge la Mine şi pe cel ce vine la Mine, nu-l voi izgoni afară, „
Ioan 5:40 „Şi nu vreţi să veniţi la Mine, ca să aveţi viaţa! „
11. Înseamnă că Dumnezeu răsplătește credința unindu-l pe om cu Hristos?
Dumnezeu nu dă celor care cred unirea cu Hristos ca o răsplată a credinței ci doar pentru că credința este actul unificator al sufletului cu Hristos, sau, cu alte cuvinte, este însuți actul unirii de partea omului. Așadar credința este privită ca potrivită în unirea cu Hristos și nu răsplătită ca valoroasă.
12. Dar nu spune Biblia că prin credință primim viața veșnică?
Da, Biblia spune că prin credință avem viața veșnică însă acest lucru numai datorită faptului că în Hristos este viața veșnică iar credința ne leagă de Hristos. Credința noastră este în Hristos, nu în viața veșnică.
13. În ce fel consideră Dumnezeu credința potrivită pentru unirea noastră cu Hristos?
Există două tipuri de congruență: morală și naturală. Congruența morală este aceea care  are o excelență morală. Congruența naturală exclude valoarea morală și este acceptată doar pentru că se potrivește cu altceva.  Prin aceasta din urmă Dumnezeu se uită la credință ca fiind o potrivire naturală în unirea sufletului cu Hristos. În primul caz neprihănirea ar fi dată datorită faptului că Dumnezeu iubește credința în ea însăși în timp ce în al doilea caz Dumnezeu iubește legătura stabilită prin credință.
14. De ce credința nu poate fi privită ca un merit?
Natura lucrurilor nu admite așa ceva. Omul are o vinovăție infinită datorită gravității infinite a păcatului și, de aceea, el nu se poate absolvi cu nimic de această vinovăție infinită. Chiar dacă ar avea ceva bun acel lucru este incomparabil cu vinovăția infinită.
În plus înainte ca virtutea credinței să fie acceptată, omul trebuie să fie acceptat însă Dumnezeu nu are cum să accepte un om care se află sub condamnare infinită. Dumnezeu nu ar accepta nimic de la un condamnat până când acesta nu este justificat.
Parafrazări din predica lui Jonathan Edwards – Justification By Faith Alone
Acest articol a fost publicat în doctrinele harului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Întrebări cruciale despre credință

  1. Pingback: Jonathan Edwards : Întrebări cruciale despre credință | ARMONIA MAGAZINE - USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s