Ineficiența evanghelizărilor

În acest scurt articol doresc să abordez strategia de evanghelizare a bisericilor evanghelice contemporane făcând referință la strategia bisericii primare.

1. Evanghelizarea de săptămână versus evanghelizarea zilnică. Nu în exclusivitate dar în mare măsură evanghelizarea de astăzi este izolată la unele programe eclesiale iar aceste programe sunt de obicei doar pentru o săptămână din timpul anului. Comparați o săptămână de evanghelizare cu 51 de săptămâni din an fără evanghelizare. Oare cine ar putea justifica cu Biblia acest comportament al bisericii contemporane?

În biserica primară evanghelizarea era încorporată în viața obișnuită a individului credincios. Evanghelizarea nu era marginalizată și izolată la un program religios pentru o perioadă scurtă din an. Fiecare credincios înțelegea responsabilitatea de a mărturisi personal Evanghelia celorlalți.

2. Evanghelizarea profesioniștilor versus evanghelizarea personală. Ne înșelăm amarnic dacă credem că profesioniștii în evanghelizare pot să rezolve într-o săptămână din an ceea ce noi negăm în practicăm restul timpului. Oare nu cumva impactul va fi mult mai mare atunci când oamenii vor auzi de la oameni simpli ce impact a avut evanghelizarea în viața lor?

Oamenii au nevoie să vadă alți muritori de rând transformați de puterea Evangheliei și nu niște guru religioși care știu să comunice foarte elocvent un mesaj creștin. Efectul pe care niște credincioși mărturisitori în pot avea în viața altora este nemăsurat.

3. Evanghelizarea programată versus evanghelizarea spontană. Evanghelizarea biblică nu este o evanghelizare programată cu minuțiozitate pentru o anumită zi sau săptămână din an ci este o activitată întreprinsă de toți membrii unei adunări locale în mod proactiv și zilnic într-o sumedenie de situații în care Evanghelia se poate proclama oamenilor care își trăiesc viața în rutina fiecărei zile. Impactul unei asemenea evanghelizări este inacalculabil.

Abandonul acestei responsabilități stă la baza declinului puternic pe care îl experimentează biserica atât în ce privește viața spirituală, prezența manifestată a Domnului Hristos cât și progresul bisericii locale. O biserică care nu evanghelizează se fosilizează și moare.

4. Evanghelizarea eclesială versus evanghelizarea teoretizată. Astăzi trebuie să-i lămurim pe necredincioși în fel și chip că nu trebuie să se poticnească de așa-zișii credincioși lumești care sunt o mare piedică în calea întoarcerii la Dumnezeu a oamenilor datorită felului în care aceștia trăiesc. Dar acest demers pur și simplu nu funcționează. Necredncioșii refuză să primească o Evanghelie care în practică generează o biserică cu o mulțime de oameni netransformați și lumești, care trăiesc, pe ascuns sau în văzul tuturor, cu totul altceva decât ceea ce nou proclamăm.

Cel mai bun tip de evanghelizare este evanghelizarea pe care o biserică o face prin trăirea ei, prin unitatea și dragostea ei. Când adunările leșinate trăiesc în ciondăneli, certuri, jocuri de putere și certuri de partide nu ne putem aștepta decât la un faliment major a tot ce înseamnă procesul de evanghelizare practicat de acea adunare.

5. Evanghelia povestită versus evanghelizarea experimentată. A fost o vreme în care întoarcerea la Dumnezeu în țara noastră era observată de tot omul. În special la sate întoarcerea la Dumnezeu era un eveniment crucial chiar și pentru necredincioși pentru că din ziua respectivă omul trebuia să demonstreze în practică că a fost transformat de Evanghelie. Astăzi nu ne mai așteptăm la acest lucru ci vrem să vedem decizii, ridicări de mâini și “ieșiri în față”.

Pe nici un om necredincios nu-l va afecta dacă eu am ieșit în față, dacă m-am predat Domnului, dacă m-am rededicat, dacă am ridiat mâna, dacă m-am decis sau dacă am rostit nu știu ce soi de rugăciuni așa-zis mântuitoare. Nu-i va afecta decât o viață transformată profund de Evanghelie. Până când biserica nu este curățită de necredincioși încăpățânați și împietriți și până când nu va arăta practic puterea Evangheliei în experiența zilnică, ne batem gura în zadar.

Acest articol a fost publicat în evanghelizare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s