Istoria baptiștilor proveniți din puritani

puritanworshipIstoric vorbind baptiștii vin pe două ramuri – anabaptiști și baptiștii reformați din Anglia. Voi încerca să prezint succint dezvoltarea mișcării pe linia puritanilor. Mulți baptiști trăiesc cu impresia,datorită asocierii de nume anabaptist – baptist, că baptiștii se trag cu toții din anabaptiști. Lucrurile sunt puțin mai complexe.

Biserica Anglicană s-a format prin despărțirea de biserica catolică și adoptarea unor reforme.În interiorul Bisericii Anglicane au existat două mari ramuri care au mers în paralel cu biserica Anglicană.

I. Mișcarea puritană – aceștia doreau o reformă mai adâncă în interiorul bisericii anglicane: abolirea ceremoniilor – vestimentația clerului, rugăciunea liturgică, semnul crucii, îngenuncherea la Masa Domnului.

II. Mișcarea separatistă – deși parțial aceștia vin din puritani ei au crescut în paralel cu mișcarea puritană. Pe noi ne interesează în mod special soarta acestora pentru că are legătură cu mișcarea baptistă.

a. Congregația I. Robert Browne și Robert Harrison au fost liderii primei biserici independente. Au format o congregație independentă în Norwich în 1581. Browne a fost pastor iar Harrison a fost învățător. Browne a publicat două cărți în 1582. O mare parte din congregație a plecat împreună cu liderii lor în Olanda la Middelburg datorită persecuției.

b. Congregația II. În 1587 (sau 1588), după aproape șase ani de la înființarea primei congregații, a apărut o altă congregație la Londra. Liderii erau Henry Barrow și John Greenwood. În 1586 ambii au fost încarcerați dar Greenwood a ieșit pentru o perioadă. Congregația l-a ales păstor pe Francis Johnson.

În 1592 (după cinci ani de la înființare) cei doi lideri au fost arestați. În 1593, anul următor, 60 de membri au fost arestați.

Alți disidenți au emigrat în Olanda unde s-au întâlnit în 1595 și au fost cunoscuți ca Vechea Biserică ale cărei păstor era Henry Ainsworth. O parte a bisericii (deși foarte mică) încă mai era în Londra. În 1596 au scris mărturisirea A True Confesion.

c. Congregația III. O altă congregație a apărut în 1606 (sau 1607). Din motive de siguranță se întâlneau în două grupuri. Unul era la Scrooby sub conducerea lui Richard Clifton și mai târziu sub John Robinson. Celălalt grup era la Gainshorough având ca pastor pe John Smith.

Ambele grupuri au fugit în Olanda în 1608 la doar doi ani de la înființare. În Olanda erau deja două congregații plecate (vezi mai sus). La Amsterdam grupul lui Clifton au dat de Vechea Biserică a lui Johnson (conducea congregația II). Cel mai probabil cele două congregații s-au unit pentru scurt timp.

A. Grupul de la Leyden (Olanda). La ceva timp s-au mutat la Leyden sub conducerea lui Robinson. Aici a fost grupul majoritar.

B. Grupul din Plymouth (America). O parte mică din grup pleacă în America în 1920 și formează colonia Plymouth. Robinson rămâne în Olanda.

C. Grupul lui Henry Jacob (Anglia). Succesorul lui Richard Clifton, asociat al lui John Robinson Henry Jacob (conducătorul congregației II) pleacă în 1616 la Londra și fondează o biserică separatistă (la 4 ani de când Helwys, ce s-a despărțit de Smyth fondase biserica baptistă).

(a) Biserica separatistă. Păstorii acestei congregații sunt în succesiune: Jacob, Lathrop și Jessey.

(b) Prima biserică baptistă particulară. Din această congregație apare prima biserică baptistă particulară din Anglia între anii 1633 – 1638. Primul păstor a fost John Spilsbury. În 1638 adoptă botezul credincioșilor. În 1641 biserica afirmă imersiunea ca metodă de botezare.

(c) Alți lideri baptiști particulari. Din congregația lui Henry Jacov (fondată în 1616) au apărut alți lideri particulari: William Kiffin, Thomas Sheppard, Thomas Munden, Thomas Killcop.

ii. Grupul lui John Smyth

(a) Aderarea la menoniți. John Smith aderă la teologia menoniților și adoptă și practica botezului credincioșilor. Cel mai probabil o parte din grup s-a risipit în mișcarea menonită.

(b) Prima biserică baptistă. Thomas Helwys se desparte împreună cu câțiva de Smyth în 1612 și pleacă în Anglia. Asta se întâmplă după 4 ani de locuire în Olanda. La Londra au format prima biserică baptistă. Helwys a murit în închisoare în 1616 și a fost succedat de John Murton.

Acest articol a fost publicat în istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s