Nenorocirea copiilor prin „lucrările cu tinerii și copii”

exitAm doi copilași. Unul de aproape 3 ani și unul de 11 luni. Am simțit pe pielea mea la ce duce mentalitatea nebiblică cu privire la creșterea copiilor.

Din nefericire lucrurile pe care le voi spune se găsesc frecvent în bisericile baptiste și penticostale.

Aș putea aborda Scriptural problema creșterii copiilor însă fără aplicații practice nu ne-ar fi demersul de vreun mare folos pentru că am întâlnit oameni care sunt de acord cu mine dar care spun „adevărat, dar asta nu exclude lucrările cu tinerii și copii”. Eu zic că le exclude.

Pe scurt: în Scriptură sarcina creșterii copiilor aparține în totalitate părinților. Apoi, această autoritate niciodată nu poate fi delegată decât prin decret divin. Un asemenea decret nu există. În plus, copiii sunt priviți de Dumnezeu ca beneficiari ai harului Său, la fel ca adulții așa că aceștia primesc învățătură directă de la Dumnezeu în adunare prin intermediul predicării Cuvântului.

Ce am făcut noi?

1

Am făcut cutiuțe pentru mama și copilul unde nu stau doar mamele cu prunci mici care trebuie alăptați (și care de multe ori sunt mai cuminți decât cei mari pentru că dorm mult la vârsta aceea) ci stau mame, mătușe și bunici la taclale și bârfe. Mă întreb de ce or mai venit la adunare.

2

Am creat grupe cu copii. Pentru mine asta este o mare greșeală, de multe ori fatală. De ce?

  • Unele învățătoare de copii nu au nici o calificare pentru a educa copii. Nu are nici o importanță că a făcut sau nu cursuri. Dacă n-ai spălat în viața ta un copil plin de …, dacă n-ai stat nopți nedormite cu prunci bolnavi … n-ai habar cu ce se mănâncă. Acesta este cadrul în care se face educația live.
  • Deoseori așa-zisele învățătoare sunt fete/femei nepocăite. Nu pot spune mai clar acest lucru. Unele trăiesc în curvie, altele nu cunosc Biblia etc. Ce au ele să învețe pe copiii mei? Așadar, în multe cazuri există o descalificare spirituală și morală strigătoare la cer.
  • O altă mare problemă se află în faptul că acești copii nu se află la închinare cu părinții lor. Este o nenorocire. Copiii trebuie să-i vadă și să-i însoțească pe părinții lor în închinare. Acesta este tiparul biblic. Scoaterea lor din adunare până la ora 11 este o prostie pe care cu greu o putem contabiliza.

3

Am creat întâlniri și grupe cu tinerii unde părinții se așteaptă ca un lider de tineret să-i crească spiritual. Erorile sunt multiple și aici.

  • În primul rând, este nebiblic să pui tineri care să-i învețe pe alți tineri. Eu însumi am prezentat ca și condiție pentru a lucra cu tinerii ca la fiecare întâlnire să fie prezent câte un frate din comitet. Bineînțeles, nu mi s-a onorat dorința.
  • În al doilea rând, ca principiu, tinerii care stau împreună cu alți tineri nu se fac mai buni, cu mai răi. Tinerii se fac mai buni, se maturizează, se înțelepțesc, atunci când stau lângă adulți.
  • În al treilea rând, cat de naiv poți fi să crezi că un lider de tineret poate să facă în două ore ce n-ai putut să faci tu într-o săptămână? Unii vor spune că aceștia se vor deschide mai ușor față de tine. Este adevărat, însă nu vor asculta de un tânăr cum ascultă de cineva cu autoritate legitimă asupra lor.
  • În patrulea rând, mulți părinți și au abdicat îndatoririle față de copii sub pretextul, pretenția, dorința că liderul de tineret să le facă treaba. Cât timp am slujit am primit multe acuzații frontale – că din cauza mea se pierd tinerii. Nu este adevărat, tinerii se pierd din cauza părinților.

4

Am auzit nenumărate istorii tragice despre tineri care au trăit în curvie în taberele „creștine”. Nu sunt împotriva oricărei tabere. Noi, spre exemplu, am făcut tabără cu toată adunarea – cu părinți etc.

Tinerii noștri participă în drumeții, călătorii, conferințe, tabere unde surpavegherea este imposibilă și, din nefericire, acolo ajung să practice primele manifestări intime sexuale. Multe tabere „creștine” sunt locurile de refugiu și practică imorală.

Acest articol a fost publicat în eclesiale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s