Despre voința liberă

Voința omului poate fi privită în patru momente: înainte de convertire, în momentul cercetării, după convertire, după glorificare. Personal cred că punctul nevralgic care trebuie abordat este acesta: în ce stare se află voința când omul este cercetat de Duhul Sfânt prin Evanghelie?

Voința omului se poate afla în trei condiții: înclinată spre rău, înclinată spre bine sau indiferentă.

1. Dacă voința omului este înclinată spre bine: (a) negăm căderea în păcat și robia față de păcat în care se află – mărturisită clar în Biblie; (b) toți oamenii s-ar întoarce la Dumnezeu ceea ce este contrazis de istorie, Biblie și realitate. Chiar dacă ar dori să facă binele, el este sub o lege a păcatului, cum spune Scriptura.

2. Dacă voința omului este indiferentă atunci omul nu va alege niciodată nici binele și nici răul. Nu există ființă normală, sănătoasă care să fie indiferentă. Nu există om indiferent față de pofte și păcat. Este exclusă varianta aceasta.

3. Dacă voința omului este înclinată spre rău, ceea ce putem mărturisi atât din Biblie cât și din practică, atunci omul va respinge întotdeauna Evanghelia până când o putere din exterior o înclină spre bine.

În concluzie: omul luminat de Duhul Sfânt nu poate fi înclinat spre bine pentru că înseamnă că toți l-ar alege, nu se află într-o stare de indiferență pentru că nimeni n-ar alege nimic, ci se află cu o înclinație spre păcat – motiv pentru care oamenii resping Evanghelia.

Răspunsul biblic pentru care unii se întorc totuși la Dumnezeu: sunt străpunși în inimă, sunt cercetați, sunt luminați, sunt atrași, le este schimbată și deschisă inima, ei primesc credința, pocăința etc.

Obiecții?

– unii Îl critică pe Dumnezeu pentru că omul este înclinat spre rău. Dumnezeu nu este vinovat pentru că noi ne iubim păcatul. Păcatul îl moștenim de la părinți, nu de la Dumnezeu, iar faptele păcătoase nu ne sunt transmise, ci se nasc din noi înșine.

– unii spun că omul nu este responsabil dacă e rob păcatului. Totuși, această robie este o iubire și o plăcere pentru păcat. În plus, dacă cineva nu mai poate să-mi returneze o datorie, pe care a rispit-o, nu înseamnă că nu mai este responsabil să o returneze.

Acest articol a fost publicat în arminianism, doctrinele harului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s