De ce Petru se pocăieşte şi Iuda nu?

Matei pune ambele trădări ale lui Isus, din parte celor doi ucenici ai săi – Petru şi Iuda, în aceeaşi secţiune de text. Unul este super-spiritualul iar celălalt este pungaşul. Unul se pocăieşte după ce Îl trădează dar celălalt îşi pune capăt vieţii. Ce anume l-a făcut pe unul să se pocăiască iar pe celălalt să se sinucidă?
Motivele rătăcirii parţiale a lui Petru

1. Isus s-a rugat pentru el. Domnul Isus mijloceşte pentru credinţa lui Petru şi profeţeşte că acesta se va pocăi şi va fi din nou împreună cu fraţii lui.

2. Petru nu a trăit în păcat. Lepădarea lui Petru a fost una pe moment sub impulsul fricii şi a sentimentelor amestecate şi nu un act premeditat, bine calculat ca şi al lui Iuda.

3. Cocoşul, conştiinţa şi cuvintele Domnului. Ceea ce Petru a avut şi Iuda nu au fost cuvintele Domnului pe care conştiinţa i le-a reamintit atunci când a cântat cocoşul.

Motivele rătăcirii mortale a lui Iuda

1. Trăirea în ipocrizie. Ipocrizia religioasă este unul dintre cele mai perverse păcate existente pentru că el maschează cu succes, pentru o perioadă, adevărata realitate prezentă în inima ipocritului. Ea adânceşte păcatul în inimă.

2. A avut un stil de viaţă păcătos. Iuda a trăit un stil de viaţă păcătos şi murdar. Tot timpul a furat din banii grupului al cărui casier era. Acest lucru l-a condus spre fapte mai grave. Isus spune despre el că era un drac (Ioan 12:6; 6:70,71).

3. Iuda respinge cercetarea de la Cină. Biblia spune că „căci ştia pe cel ce avea să-L vândă; de aceea a zis: „Nu sunteţi toţi curaţi” însă Iuda nu se cercetează vis-a-vis de aceste cuvinte şi cele care au urmat (Ioan 13:11).

4. Ignoră identitatea lui Isus. Isus declară despre Sine că este Mesia, că este Profet şi că este Împăratul pe care Dumnezeu L-a trimis pentru Israel dar Iuda se poartă cu Hristos de parcă nu Acesta nu l-ar fi cunoscut.

5. Ignoră misiunea lui Hristos. Iuda este probabil dezamăgit de Hristos care pare să nu împlinească aşteptările clasice ale evreilor din partea lui Mesia.

6. Iuda acceptă gândul satanic. Biblia spune că în timpul cinei Iuda „diavolul pusese în inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gândul să-L vândă” iar Iuda acceptă această idee (Ioan 13:2).

7. Satana pune stăpânire pe el (Ioan 13:27). Când a luat bucăţica de pâine la ultima cină cu Isus Iuda ajunge posedat de diavol. De acum înainte Iuda este în controlul deplin al diavolului.

8. Pocăinţă motivată greşit. Biblia arată că Iuda a avut o pocăinţă ca la carte:

– şi-a recunoscut păcatul
– a regretat păcatul vânzării
– a restituit banii

Locul în care Iuda a falimentat până în ultima clipă au fost motivaţiile. Iuda îşi regretă păcatul dar nu pentru că a început să urască dragostea de bani şi să Îl iubească pe Hristos ci pentru că a văzut că sentinţa dată lui Hristos a fost pedeapsa capitală – moartea prin cruce.

9. Isus îl trimite pe Iuda. Când Iuda i-a bucăţica de pâine şi Satana intră în el, Hristos nu îl opreşte ci îi spune: ce ai să faci, fă repede – atitudine foarte diferită faţă de cea pe care o are vis-a-vis de Petru (Ioan 13:27).

10. Scriptura trebuia să se împlinească. De fapt – motivul ultim al trădării şi sinuciderii lui Iuda este faptul că Biblia trebuia să se împlinească şi în acest aspect (Ioan 13:18; Fapte 2:16).
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De ce Petru se pocăieşte şi Iuda nu?

  1. Pingback: De ce Petru se pocăieşte şi Iuda nu? | Comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s