Mult hulita doctrină a „harului irezistibil”

Această învățătură este ușor de înțeles printr-o analogie destul de simplă.

Soarele răsare fără să ceară voie cuiva. Ființele și milioanele de lucruri pe care le încălzește și luminează nu îi cer, nu îi aprobă și nu îi hotărăsc răsăritul. El răsare la vremea lui indiferent de dorința lucrurilor asupra cărora răsăritul său are vreun efect.

Aceste ființe și lucruri nu au puterea de a percepe felul în care soarele funcționează. Am putea spune că ele, în starea de întuneric amețitor și răceală
amorțită, nu doresc soarele. Vestea bună este că soarele lucrează cu ceva nevăzut – razele sale. Soarele se observă clar dar lumina și căldura sa sunt invizibile. Nimeni nu poate obiecta față de ceva ce nu cunoaște și ce ajunge să iubească după ce cunoaște. Așa sunt razele.

În mod normal el va lumina toate lucrurile așezate în mod providențial în calea razelor sale calde și luminoase. Cele mai multe lucruri vor fi lipsite de benefiicile răsăritului său dar nimeni nu comentează. Nu soarele este vinovat.

Viețuitoarele din adâncurile pământului sunt lipsite de puterea căldurii și luminii sale. Dar slăbiciunea nu se află în soare ci problema este așezarea spațială a unor lucruri sau viețuitoare. Soarele nu răzbește kilometri sub pământ nu pentru că nu este atotputernic ci pentru că razele sale nu au fost intenționate să pătrundă acolo.

Pietrele pe care le luminează nu obiectează că nu li s-a cerut aprobarea să fie luminate iar plantele nu se burzuluiesc că nu au fost chemate la sfat ca să-și dea acordul pentru a fi încălzite.

Mai ciudat este că odată ce toată creația este încălzită – nici plantele, nici viețuitoarele și nici pietrele nu se plâng că au trecut de la întuneric la lumină și de la frigul paralizant la căldura vieții. Cu alte cuvinte deși li s-a modificat starea fără să fie hotărât ele asta totuși nu au intrat într-o stare mai rea și nici nu își contesta nouă stare.

Desigur, piatra rămâne piatră însă acum este caldă. Floarea rămâne floare și după iluminare și încălzire dar acum se ridică voioasă spre cer. Viețuitoarele sunt în esență aceleași dar acum se pun în mișcare de parcă puterea le-ar veni din înaltul cerului.

Este important de precizat că uneori au loc anumite modificări geografice din motive multiple așa încât lucruri care niciodată nu au fost încălzite și luminate, aduse acum la suprafață, au pentru prima dată contact cu razele soarelui și suferă aceleași modificări de stare ca și celelalte lucruri vechi atinse de razele clare are soarelui ani la rând.

Dar oare nu există o opoziție lăuntrică în acele lucruri neluminate de soare? Nu, opoziția este aparentă fiindcă este vorba despre simpla lipsă a razelor soarelui. Dacă acele lucruri ar fi stat totdeauna în bătaia razelor ni s-ar fi părut normal ca ele să fi fost mereu luminate și calde. Dar prin lipsa razelor solare considerăm că „natural” este ca ele să fie reci în întuneric.

Opoziția lucrurilor este față de alte lucruri de aceeași natură cu care au contact. Razele soarelui sunt de altă natură și au puterea de a lucra în lucrurile pe care le atinge și să îndepărteze starea opusă căldurii și luminii fără să distrugă esența naturii lucrurilor luminate și încălzite. Nu este o forțare sau distrugere pentru că lucrurile rămân aceleași dar într-o stare cu totul diferită. S-ar fi putut vorbi despre o forțare a lucrurilor atinse de raze doar dacă natura razelor și pietrelor, spre exemplu, ar fi fost aceeași – dar nu este!

Acest articol a fost publicat în doctrinele harului și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mult hulita doctrină a „harului irezistibil”

  1. XLucian zice:

    Nu văd citate biblice care să ateste sau să demonstreze harul „irezistibil” (cel puțin aici)!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s