Păcatele tinerilor fii risipitori

Poate că această pildă este și o pildă pentru tinerii noștri ca să învețe care le sunt ispitele tinereții. Este prea simplist să le aruncăm pe toate în categoria sexualității. Sunt felurite ispite. Și fiecare își are forța ei în tinerețea omului. Unii nu scapă de ele până la mormânt. Așa că e bine să învățăm din timp deși „niciodată nu e prea târziu”.
1. Păcatul pretențiilor nefondate: „ce mi se cuvine”. Nu i se cuvenea nimic. Niciunuia dintre noi nu ni se cuvine nimic în fața lui Dumnezeu. Merităm, pentru păcatele noastre, depărtare veșnică de fața Lui binevoitoare. Dar tinerii învață că li se cuvin multe lucruri de la părinți, de la profesori, de la păstori, de la angajați … etc. Asta îi face necugetați, nesimțiți și se lipsesc de multe oportunități.
2. Păcatul îmbogățirii instante: „dă-mi partea de avere ce mi se cuvine”. Deodată este bogat și înstărit. Dar nu a învățat cum să administreze valorile mici și de aceea nu a știut să le administreze pe cele mari. De aceea Dumnezeu nu ne dă bogățiile deodată. Ne-ar sminti capul. Mulți tineri visează îmbogățirea peste noapte dar această dorință a dus multe suflete în cursele oamenilor răi care au nenorocit suflete tinere pentru totdeauna. Unii și-au vândut trupurile, alții sufletele … ca să fie bogați deodată.
3. Ispita lipsei de respect: „‘Tată, dă-mi partea de avere ce mi se cuvine.’” Cu alte cuvinte îi spune că este ca și mort pentru el deodată ce averea se dădea doar după moartea tatălui. Lipsa de respect este evidentă peste tot în societate. Este greu să găsești tineri educați și respectuoși. Toți cred că pot vorbi și spune orice le trece prin minte. Tinerii nu trebuie inhibați dar nici învățați să spună orice nerozie fără cenzură și fără urmări.

4. Ispita grabei: „Nu după multe zile, fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată”. Avea planuri înainte să-i fi cerut tatălui averea. Visa la destrăbălarea din „vest”. Vroia să guste și el. Tinerii se fac vinovați deseori de decizii pripite. Se împrietenesc pripit, își caută parteneri în mod pripit, se avântă în necunoscut pripit etc. Pripeala nu ajută. Pe unii îi nenorocește pe termen lung.

5. Păcatul ieșirii de sub autoritate: „fiul cel mai tânăr a strâns totul şi a plecat într-o ţară depărtată”. Desigur, este o vreme a plecării și a întemeierii proprii familii. Dar acest lucru se poate face în pace alături de cei dragi. Motivația tânărulu nostru era alta. Nu vroia să mai stea sub papucul tatălui. Vroia să fie independent și să-și ia viața în mâini. O asemenea atitudine nu duce într-o direcție bună. În țara îndepărtată cei care erau preocupați în mod sincer de el lipseau cu desăvârșire. Acum avea doar prieteni de ocazie care au fost gata să-i mănânce averea.

6. Păcatul risipei: „unde şi-a risipit averea”. Risipa este un mare păcat. Sunt bunătăți pe care Dumnezeu ni le dă și nu avem cumpătarea de a le folosi. De aceea lucrurile bune pot face mult rău. Excesul este problema și nu lucrurile pe care le avem. Probabil de aceea singura poruncă adresată tinerilor în Tit este „să fie cumpătați” (Tit 2:6). Echilibrul este foarte greu de găsit în viața unui om plin de energie și idei. Și totuși este singura cale prin care își poate construi o viață frumoasă și sfântă.

7. Păcatul destrăbălării: „ducând o viaţă destrăbălată”. Sexualitatea este un domeniu important pentru om dar tinerii rar știu să o folosească cum trebuie. Fetele se vând ușor pentru a se simți iubite. Băieții își pângăresc sufletul și ochii cu pornografie. Tinerii se dăruiesc ușor trupurile pentru satisfacția altora. Privesc goliciunea, vor să atingă goliciunea și vor să o experimenteze. La urmă rămân goi și neîmpliniți.
Oare câți vor fi gata să învețe, să fie cu frică de Dumnezeu ca să aibă parte de binecuvântarea pe care doar El o poate da pe termen lung? Plăcerile de o clipă ale păcatului sunt plăceri reale dar sunt de o clipă. Ceea ce zidește Dumnezeu în viața unui om este durabil și aduce împlinire profundă. Dumnezeu să dea minte generației mele de tineri!
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Păcatele tinerilor fii risipitori

  1. Cetatea de Scapare. zice:

    A republicat asta pe Cetatea de scapare..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s