Ce cred despre părinții bisericii și concilii?

O părere sumară și subiectivă.

• Dogmele formulate de aceștia au fundament în textul biblic. {Nu toate – în special unele practici și doctrine târzii sunt Invenții foarte ingenioase de altfel}.

Aplicarea unei interpretări corecte asupra textului biblic ar fi dus în orice secol la aceleași rezultate. Așa că prietenii mei adventiști care spun că doctrina trinității nu există în Biblie, ci a fost inventată de biserică – spun prostii. Materialul pentru formularea acestei doctrine există în Biblie.

• pe de altă parte, unii argumentează (parțial corect) că multe doctrine au rădăcini în filozofie și tradiții pre-creștine.

Totuși să nu uităm că toată înțelepciunea corectă și logică vine de la Dumnezeu. Faptul că ea ne ajută să înțelegem Biblia nu înseamnă că ceea ce înțelegem este nebiblic doar pentru că avem minte cu care putem judeca. Cine spune „eu citesc textul așa cum este” de fapt se referă la interpretarea pe care el o dă textului când îl citește.

• Unii oameni îndoctrinați spun că Constantin cel Mare ar fi inventat vreo doctrină. Greșit. A sprijinit anumite demersuri ale Bisericii însă tot preoții au stat să formuleze dogmele. Constantin n-a scris teologia Bisericii.

Că cineva crede în separarea bisericii de stat și consideră greșit această unire este un lucru însă nu trebuie amestecat cu formularea doctrinelor care a fost făcută de slujitorii bisericii.

• Cu siguranță părinții bisericii de după apostoli nu și-au arogat o autoritate care le este astăzi dată pentru a justifica că o anumită denominație vine pe linia apostolică și este singura adevărată.

• Au părinții bisericii autoritate asupra Canonului sau Canonul validează și invalidează ce spun aceștia?

În primul rând, autoritatea apostolică în biserică este primară și superioară parinților fiindcă ei au fost grupul inițial fondator al Bisericii și au fost canalele revelației. În al doilea rând, primii părinți au expus și interpretat ceea ce apostolii au revelat. În final, nu conciliile au decis care este Canonul, ci doar au RECUNOSCUT oficial ceea ce era deja revelat și era acceptat în cea mai mare parte în Biserică.

Foto: primul conciliu ecumenic de la Niceea

Acest articol a fost publicat în patristică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s