Teorie sau practică?

Sunt două tipuri de oameni care discută despre disonanța care există între teorie și practică. Cel mai des auzi oameni care spun: „avem teorie destulă, acum ne trebuie practică”. Aceștia sunt oamenii care cred că poți avea teorie impecabilă însă aceasta să nu rezulte în practică, lucru cu care nu sunt de acord deloc.

Aș putea face o paralelă cu conceptul de credință prezentat de Iacov. Iacov afirmă despre credință că fără fapte este „moartă”. De fapt el provoacă pe cei care afirmă că au credință (teorie) dar nu au fapte (practică) să le arate credința aceasta, lucru imposibil. Concluzia lui este că întotdeauna credința este exprimată prin fapte. Argumentul lui este că dacă ai teorie inevitabil ai și fapte.

Întotdeauna teoria adevărată, credința adevărată, doctrina adevărată, teologia bună și sănătoasă este exprimată în practică. Dacă cineva are teorie impecabilă dar îi lipsește practica are, de fapt, chiar dacă tu nu vezi, niște impurități în doctrină și învățătură.

Acest lucru este adevărat 100%. Ceva anume din teoria aceea „strălucită” îl face pe acest om să fie inactiv, leneș și neroditor. Lupta constă în aflarea acelei greșeli. Unora li s-a părut că sunt specimene care au teorie bună dar nu au practică așa că au tras concluzia că teoria nu are prea mult folos. Acești oameni au fost orbi la problemele pe care respectiva teorie o avea și pentru că nu au văzut-o au tras concluzia că ea este desăvârșită dar nu ajută la nimic în final.

Oamenii care spun „nu avem nevoie de doctrină” sunt ignoranți și se înșeală pe ei înșiși. Nu este de mirare că atât de mulți oameni sunt purtați de orice val de învățătură și sunt duși în rătăcire de profeți și hristoști falși și mincinoși. Și-au primit răsplata propriilor nebunii.

Ideea potrivit căreia „nu avem nevoie de doctrină” este o doctrină. Deci, sunt unii care trăiesc după această doctrină „nu avem nevoie de o doctrină” lucru care este contrazis de susținerea acestei și oricărei idei. Dacă nu ai nevoie de doctrină atunci nu ai nici un drept să-ți susții această doctrină falsă potrivit căreia „nu avem nevoie de doctrină”. Susținerea oricărui concept (fals sau adevărat) este o doctrină.

Așa că avem nevoie de teorie, doctrină și exersarea creierilor prin hrănire cu informații sănătoase într-un mod sănătos. Avem nevoie de doctrină bună pentru ca să avem o practică bună orientată spre progres, continuitate și perfecțiune. Doctrina corectă îl poate opri pe un om pornit să facă prostii dar care știe, în mintea lui, că acele lucruri pe care vrea să le facă sunt nebunii care îl vor nenoroci.

Omul care crede că nu are nevoie de doctrină, atunci când e în pragul unei decizii prostești, dacă i se spune și i se argumentează cu motive valide că nu ar trebui să ia acea decizie, respinge sfaturile pentru că, pentru el, teoria e puțin nefolositoare. Autodistrugere.

Sunt și oamenii care văd disonanța dintre practică și teorie dar nu o rezolvă adoptând teoria „nu avem nevoie de teorie” ci adoptă teoria „schimbă problemele din teorie”. Ultima teorie mi se pare mult mai validă.

Când apostolul Pavel a scris o scrisoare disciplinară corintenilor pentru a corecta păcatele imoralității, dezbinării și ipocriziei El a început prin a le spune Evanghelia iarăși. Pavel a concluzionat că odată ce biserica este un dezastru etic e pentru că nu au înțeles încă mesajul așa că Îl mai predică odată pe Hristos și El crucificat.

Se presupune că știm tot ce trebuie să știm – toată teoria – problema ar fi doar că nu trăim ceea ce știm. Acestea sunt presupoziții pe care le auzi în fiecare denominație. Dar chiar știm doctrinele? Conform statisticilor acest lucru nu este adevărat. Evanghelia este atât de excedentară și neobișnuită încât trebuie să ne-o predicăm mereu și mereu.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Teorie sau practică?

  1. Pingback: Teorie sau practică? – ARMONIA MAGAZINE – USA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s