Calvin despre împăcarea cu Dumnezeu în 2 Corinteni 5

2 Corinteni 5:20 „Noi dar, suntem trimişi împuterniciţi ai lui Hristos; şi, ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm fierbinte, în Numele lui Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu! „

Cred că o traducere mai exactă a versetului este aceasta (GBV 2001):

20. Suntem deci ambasadori pentru Hristos; ca şi cum Dumnezeu ar îndemna prin noi, vă rugăm, pentru Hristos: Împăcaţi-vă cu Dumnezeu!

De ce este important acest pasaj?

În primul rând, Calvin a oferit o explicație precisă a acestui pasaj pentru că în catolicism se propovăduia ideea că păcatele de după botez sunt intermediate de biserică prin preoți.

În al doilea rând, centrul de greutate s-a mutat astăzi spre un alt aspect. Mulți evanghelici folosesc acest pasaj pentru a susține un anumit tip de evanghelizare foarte emoțional, axat pe smulgerea de decizii și cu susținere pe expresia vă rugăm fierbinte.

Așadar, ce spune pasajul de fapt? Care sunt interpretările?

Prima interpretare este cu direcție evanghelistică – soteriologică, cu aplicație față de necredincioși. Se afirmă că Hristos se roagă de cei necredincioși ca să se întoarcă la Dumnezeu. Dar El nu o poate face direct, ci prin noi.

A doua interpretare este cu direcție eclesială și afirmă că se referă la împăcarea perpetuă de care trebuie să se bucure credincioșii prin mărturisirea păcatelor în virtutea împăcării realizate de Hristos la cruce.

Dacă credem că acest pasaj este un citat al modului în care apostolii făceau evanghelizare avem câteva observații importante de făcut:

(1) Apostolul Pavel vorbește până la acest punct despre moartea și învierea lui Hristos împreună cu toți ai Săi, adică credincioșii.

(2) Apostolul nu lasă semne în pasaj că ar prezenta un citat al modului în care făcea evanghelizare. Dacă luăm toate instanțele evanghelistice din Faptele Apostolilor (unde ni se arată exact cum evanghelizau) nu găsim nici măcar un asemenea exemplu. Așadar, se vede o tensiune între adresarea lui Pavel de aici și adresările din Faptele Apostolilor.

(3) Versetul 19 îi prezintă pe necredincioși la persoana a 3-a plural (păcatele lor) însă în versetul acesta vorbește la persoana a 2-a plural (voi împăcați-vă). Schimbarea de pronume personale ne lasă de înțeles că Pavel se adresează corintenilor.

(4) În 10:2 Pavel folosește același termen și se adresează credincioșilor, nu necredincioșilor. În 8:4 singurul loc din epistolă unde se mai folosește expresia vă rugăm este tot în relația dintre credincioși.

Și dacă am ignora toate aceste observații și am continua să credem că este vorba despre o adresare față de necredincioși, vă recomand să observați:

(1) Se face o diferență între ce face Dumnezeu și ce face slujitorul. Dumnezeu îndeamnă prin noi însă slujitorii îi roagă (fierbinte). Nu Dumnezeu se roagă de om, ci slujitorii îi roagă.

(2) Pasajul vorbește despre dorința aprinsă a slujitorilor manifestată verbal în vederea mântuirii celor necredincioși, și nu prezintă adresările directe ale lui Dumnezeu față de cei necredincioși.

(3) Expresia vă rugăm fierbinte nu este o traducere tocmai precisă. Vă invit să citiți următoarele pasaje din aceeași epistolă unde se folosește termenul: 8:4, 10:2. Termenul înseamnă o cerere născută din înțelegerea acută a unei nevoi.

(4) În virtutea împăcării făcute de Dumnezeu prin Hristos (vv.18-19) necredincioșii sunt chemați să găsească în Hristos împăcarea cu Dumnezeu. Asta înseamnă că erau chemați în numele lui Hristos sau pentru Hristos (GBV 2001).

Interpretarea lui Calvin asupra pasajului este că Pavel se adresa credincioșilor:

Trebuie să se observe că Pavel se adresează aici credincioșilor. El declară, că le aduce în fiecare zi trimiterea lui. De aceea, Hristos nu a suferit ca să aducă expierea păcatelor o singură dată, și nici Evanghelia nu fost intenționată cu o perspectivă a iertării păcatelor comise înainte de botez, ci, așa cum zilnic păcătuim, în același fel printr-o iertare zilnică să fim primiți de Dumnezeu în favorul Lui.

Acest articol a fost publicat în doctrinele harului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s