Problema copiilor nemântuiți

Un frate mi-a pus câteva întrebări pe care voi încerca să le abordez în acest articol. Probabil că majoritatea celor care susțin, într-un fel sau altul, doctrina alegerii (Ef. 1:3-4) ajunge să-și pună întrebări de acest gen. Pentru acest motiv este necesar să oferim un răspuns biblic, rațional și satisfăcător. Dacă aveți completări sunteți liberă să le faceți. Articolul este deschis la update. Acestea sunt întrebările:

1. cum privești problema mântuirii (copiilor)? 2. au fost aleși dinainte de întemeierea lumii? 3. dacă nu, cum poți trăi cu asta? 4. ce faci dacă vezi că la un moment dat o vor lua pe căi străine?

Întrebările 1, 2 și 3

1. Întrebările 2 și 3 au un răspuns foarte simplu: nu știm dacă copiii noștri au fost aleși sau nu. Nicăieri în Scriptură nu ni se comunică cine sunt cei aleși.

2. Totuși trebuie să adaug că nici nu este treaba noastră să știm cine sunt cei aleși. Scriptura nu ne permite să intrăm în decretele secrete ale lui Dumnezeu pentru a afla cine sunt cei aleși și cine nu.

3. Trebuie să adăugăm și că a încerca să aflăm dacă copiii noștri sunt aleși sau nu ne va duce la speculații inutile pentru că nu există nici o șansă ca Dumnezeu să ne comunice cine sunt cei aleși.

4. Nici un părinte nu trebuie să își piardă nădejdea și să dispere deoarece până când omul moare există speranță pentru mântuirea lui. Cu alte cuvinte nici un părinte nu trebuie să dispere cât timp fiul său este în viață.

5. Pe de altă parte, Scriptura ne îndeamnă să ne rugăm, să plângem, să postim și să mărturisim Evanghelia clară a Domnului Isus. În loc să încercăm să aflăm lucruri care nu se pot afla (ca și cine sunt cei aleși) mai bine ne folosim de acele metode prin care cei aleși sunt aduși la mântuire. Dacă vrei să vezi cine este ales – plânge, postește, roagă-te și mărturisește până mori și până vezi mântuirea în viața acelui om. Atunci vei ști că este ales.

6. Dacă cineva va veni în acest punct și ne va spune că doctrina arminiană (alegerea colectivă nu individuală) este mai satisfăcătoare îl voi contrazice deoarece ce speranță poți avea de la un om căzut în păcat? Nu mai degrabă speranțele tale se vor îndrepta spre Dumnezeu și nu spre acel om? Arminianismul pare să Îl justifice pe Dumnezeu dar în același timp lasă părintele fără speranță deoarece subliniază neputința spirituală și morală a copilului în timp ce calvinismul leagă speranța de puterea și dragostea lui Dumnezeu.

7. Chemarea multor oameni la mântuire a fost aceasta: „Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta.” De aceea poți avea speranță că Dumnezeu se va ocupa și de familia ta. Există mai multe șanse ca ei să fie aleși decât să nu fie.

Întrebarea 4 trebuie tratată cu multă atenție de către toți părinții care au copii necredincioși: „ce faci dacă vezi că la un moment dat o vor lua pe căi străine?

1. Fă tot ce poți pentru a-i întoarce pe căile Domnului: roagă-te, postește, plângi pentru ei și mărturisește-le Evanghelia.

2. Uită-te să vezi care este partea ta de vinovăție în depărtarea lor și pocăiește-te de toate acele falimente care i-au făcut pe copiii tăi să se abată de la Cale. Dumnezeu nu poate binecuvânta o inimă îndurerată dar nepocăită.

3. Nu specula dacă sunt sau nu aleși: nu poți ști asta, nu trebuie să știi asta și nu ți se permite să cauți asta. Dacă vrei să știi dacă sunt mântuiți nu poți afla decât atunci când se vor întoarce la Dumnezeu.

4. Nu-ți pierde speranța. Atâta timp cât sunt în viață există speranță de întoarcere și pocăință. Nu există nici o inimă prea împietrită pentru ca Dumnezeu să nu poată să o transforme.

5. Nu da vina pe Dumnezeu. Dumnezeu nu face infuzie de păcat în nici un om. Singurul motiv pentru care oamenii merg pe căi greșite este inima lor păcătoasă. Dacă Dumnezeu le permite asta nu înseamnă că El este responsabil de păcatele lor. Ei înșiși sunt.

6. Ancorează-te în promisiunea: „Crede în Domnul Isus, şi vei fi mântuit tu şi casa ta.” Dumnezeu obișnuiește să lucreze cu familii și să mântuiască familii chiar dacă acest lucru se întâmplă în timp.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s