Vindecați prin rănile Lui?

În primul rând, trebuie spus că multe dintre învăţăturile care au fost date pe acest subiect sunt categoric nebiblice. De exemplu, majoritatea celor care pun accent pe “vindecările divine” insistă că în lucrarea de ispăşire, ceea ce Hristos a făcut pe cruce, a constat în purtarea atât a bolilor cât şi păcatele noastre acolo, altfel spus El a obţinut pentru noi atât vindecarea trupească, cât şi mântuirea sufletului, şi de aceea orice creştin ar avea acelaşi drept să primească prin credinţă vindecarea de neputinţele trupeşti după cum el primeşte tot prin credinţă iertarea pentru nelegiuirile lui. Drept suport pentru această abordare ne este adus citatul care spune despre Hristos că a “tămăduit pe toţi bolnavii, ca să se împlinească ce fusese vestit prin proorocul Isaia, care zice: „El a luat asupra Lui neputinţele noastre şi a purtat boalele noastre.” (Matei 8:16-17).

Acesta este pasajul care necesită interpretarea corectă, dacă vrem să ferim cititorul de a nu ajunge la o concluzie eronată, şi unde simplele cuvinte din text par să ne dea o impresie greşită, dacă semnificaţia lor nu este identificată cu atenţie. Este la fel ca şi în textul care spune că “cei morţi nu ştiu nimic” (Ecles. 9:5) şi care nu trebuie înţeles în sens absolut, ca şi cum ar spune că morţii se despart de viaţa aceasta trecând într-un fel de stare de totală inconştienţă.

Dacă acele cuvinte care spun că “Hristos a purtat bolile noastre” s-ar putea găsi în unele pasaje din Faptele Apostolilor sau din Epistole, în care unul din apostoli a explicat scopul şi caracterul morţii lui Hristos, atunci am fi fost obligaţi să le luăm în considerare ca şi cum ar spune că Domnul Iisus a îndurat bolile poporului Lui pe acea cruce, chiar dacă acest lucru ar reprezenta o chestiune dificilă, căci nu există nici o frântură de text nicăieri în Cuvânt care să spună că Răscumpărătorul ar fi experimentat orice fel de boală în acele momente.

Dimpotrivă, Matei 8:16-17 face referire la ceea ce s-a petrecut în timpul zilelor lucrării Sale publice, astfel încât pasajul trebuie înţeles diferit. Hristos nu s-a folosit de abilitatea de a vindeca bolile şi infirmităţile oamenilor pur şi simplu ca de o simplă manifestare a puterii Lui, ci El a pătruns în condiţia de a suferi cu adâncă milă şi blândeţe. Marele Medic n-a fost un fel de stoic lipsit de sentimente, ci a luat asupra duhului Său întristările şi durerile celor cărora le-a slujit. Minunile prin care El a vindecat pe oameni L-au costat mult în ce priveşte compasiunea şi răbdarea de care a dat dovadă. Astfel, când a redat vorbirea acelui mut, ni se spune că El “a suspinat” (Marcu 7:34), când a stat înaintea mormântului lui Lazăr a “plâns” (Ioan 11:35), şi când a vindecat pe un altul că a fost conştient de puterea care ieşise din El (Marcu 5:30). El a fost lovit prin suferinţele lor, datorită compasiunii de care a dat dovadă, compasiune de care noi suntem străini.

A.W. Pink, Sunt „vindecările divine” biblice?

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s