6 sisteme teologice importante

Poate ați văzut uneori pe facebook fiind folosite aceste etichete și nu știți ce înseamnă. Voi explica pe scurt aceste sisteme. Toate oferă o explicație a felului în care Dumnezeu mântuiește.

  1. Pelagianismul afirmă că natura omului n-a fost atinsă de păcatul lui Adam iar omul poate alege, fără harul lui Dumnezeu, binele. Păcatul este preluat de fiecare ființă umană doar prin exemplu.
  2. Semi-pelagianismul spune că harul este necesar pentru mântuire dar că inițiativa în mântuire aparține întotdeauna omului. Așadar, Dumnezeu așteaptă înclinarea voinței omului spre bine pentru ca El să răspundă cu har mântuitor.
  3. Arminianismul spune că primul pas în mântuire este făcut de Dumnezeu prin faptul că oferă har prealabil așa încât aceștia să se poată converti. Hristos a murit pentru fiecare ființă umană iar decizia de a se converti sau nu aparține omului.
  4. Amiraldianismul spune că Hristos a murit pentru toți oamenii însă Hristos a procurat harul credinței doar celor aleși de Dumnezeu. Dumnezeu a ales doar pe cei despre care știa că vor crede. Acest sistem vrea să împace ispășirea universală cu alegerea necondiționată.
  5. Calvinismul spune că Dumnezeu a ales din veșnicie, după buna plăcere a voii Sale, pe cei care vor fi cei mântuiți, pentru ei L-a trimis pe Hristos să moară iar Duhul Sfânt îi va atrage printr-un har eficace iar toți vor fi păstrați în har.
  6. Hiper-calvinismul este o doctrină care, în esență, neagă necesitatea metodelor: rugăciunea, evanghelizarea, predicarea, postul etc – afirmând că decretele lui Dumnezeu se vor împlini indiferent de prezența cauzelor secundare. Ei neagă necesitatea chemării la mântuire a celor necredincioși cât și datoria acestora de a se converti.
Acest articol a fost publicat în doctrinele harului. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s