Factori care favorizează glosolalia

Trebuie să fiu foarte clar în această secțiune ca să nu las de înțeles că eu aș crede despre frații mei care practică vorbirea în alte limbi că n-ar fi creștini adevărați. Convingerea cuiva pe darurile spirituale nu îi scoate dreptul la mântuire. Eu nu cred în pierderea mântuirii. Totuși, acest lucru nu subțiază cu nimic realitatea faptului că mulți dintre frații mei se află într-o mare înșelare pe tema darurilor miraculoase.

La fel cum frații mei scriu și predică despre faptul că cei care cred ca mine se află în confuzie, la fel cred că am și eu dreptul de a prezenta opinia pe care o consider potrivită cu Biblia dar și cu realitatea.

Am scris de mai multe ori despre motivele biblice pentru care cred că darurile miraculoase au încetat. Acum voi prezenta răspunsul la una dintre cele mai frecvente întrebări: ce explicație ai pentru zecile de milioane de experiențe? Pot fi toți greșiți? Dacă da, cum se face că experiența pare să dovedească că există acest dar?

1. Convingerea că acest dar este activ. Convingerea multora că există darul sau semnul vorbirii în alte limbi stă la baza experimentării a ceea ce ei cred că este acest dar. Este bine știut că ceea ce noi credem ne influențează psihicul care poate să imite și să falsifice anumite experinețe sau manifestări. Faptul că experimentezi ceva nu este în sine o dovadă că acea experiență este o realitate biblică. Experiența este reală în sensul că ea are loc, dar nu neapărat că ea este biblică. 

2. Convingerea că acesta este semnul (special) al botezului (prezenței, plinătății) Duhului Sfânt. Acest lucru te presează psihic extrem de puternic pentru că este oribil să trăiești ca un creștin crezând că nu ai botezul, prezența, plinătatea sau lucrarea Duhului în viața ta. Evident, dorința după acest semn crește considerabil odată cu atribuirea unui rol pivotal în viața creștină sau în ascensiunea pe calea Domnului.

3. Există o stare continuă de așteptare a acestui semn. Așteptarea aceasta continuă alimentată dintr-o parte și alta, de comunitate, de predicatori, de cărțile citite, de mărturiile altora, etc pune o presiune enormă asupra minții și psihicului candidatului. Mai devreme sau mai târziu el va face pași specifici pentru a primi acest dar.

4. Există o presiune enormă din partea comunității care te confirmă prin acest semn. Comunitățile carismatice cred că un semn (sau semnul) botezului cu Duhul Sfânt este vorbirea în alte limbi și nu poate fi contestat că în multe adunări penticostale există o presiune pusă de comunitate asupra celor care n-au primit acest dar al Duhului Sfânt. Biserica dorește, confirmă, așteaptă și încurajează pe toți cei ce n-au primit să facă demersuri pentru a primi Duhul Sfânt.

5. Sfaturile repetate de a-ți decupla mintea. La acest punct cred că intrăm în sfera manipulării psihologice și a ocultului. Știu că afirmația este gravă dar cred că este adevărată. Scriptural vorbind, nu există nici o încurajare nicăieri ca vreun creștin să-și decupleze mintea în vreo situație oarecare. Descrierea pe care o face Pavel când spune mintea este fără rod este o descriere a ce se petrecea în Corint, nu o poruncă sau prescripție. Pavel relatează ceea ce se întâmpla, el nu încuraja și nici nu învăța acest lucru.

6. Sfatul de a deschida gura și a spune fără să gândești. Eu nu spun că la toate stăruințele se învață acest lucru dar în multe locuri acesta este un sfat elementar – ca cei ce vor să vorbească în limbi să nu mai gândească, ci doar să dea drumul la gură. Am prezentat sub formă brută exact formulările care se folosesc la aceste stăruințe. Rațiunea unora este faptul că mintea blochează Duhul Sfânt să se manifeste printr-o limbă care nu este învățată de rațiune. După o logică aparentă, pentru ca Duhul să se manifeste, mintea nu trebuie să mai raționeze.

7. Sesizarea altora care vorbesc și au primit darul. Este o încurajare când cineva, care așteaptă de mai puțină sau mai multă vreme să primească semnul vorbirii în alte limbi, să vadă pe altcineva care a primit semnul. În sală se instalează instant un freamăt, o așteptare, o dorință pentru că există semne că Duhul a început să toarne darul acesta și să lucreze.

8. Oboseala psihică în urmă stăruinței prelungite. Unii spun că stăruința este necesară ca să îi arătăm lui Dumnezeu că ne dorim din toată inima acest dar. Alții spun că stăruința este o poruncă biblică deoarece în Fapte 2:41 vedem biserica care stăruia în rugăciune. Este evident că biserica stăruia și în frângerea pâinii și în învățătură dar nimeni nu crede că luau cina timp de 6-7 ore în timpul nopții sau că cineva predica 7-8 ore la rând.

9. Amplificarea emoționalului la un nivel anormal. Presiunea emoțională este un factor fantastic care transformă comportamentul oamenilor deosebit de mult. Ea este încurajată în multe locuri. Bucuria, extazul, transa, plânsul, izbucnirile verbale etc sunt încurajate așa încât omul își ridică orice inhibiție la nivelul minții și se așteaptă să aibă reacții de felul acesta. Muzica, stăruința îndelungată, repetarea de cuvinte, strigătele și alte metode amplifică starea emoțională și reduc concomitent capacitățile intelectuale. Rezultatul este ușor de preconizat.

10. Dorința aprinsă de a experimenta supranaturalul. Dorința după supranatural, vedem clar din Scriptură, în vremea Domnului Isus, că nu este una sfântă în esență. Există ceva în noi care tânjește după supranatural. Creștinii Îl vor și tânjesc după Hristos, nu după manifestări supranaturale. Dorința după supranatural trebuie scanată foarte bine pentru a o distinge de dorințe păgânești și carnale după manifestări supranaturale. Ea poate fi creștinească când conține motivații și scopuri corecte. Așteptarea după supranatural va forța psihicul să genereze experiențe care sunt o proastă imitație a supranaturalului.

11. Aplicarea mecanismelor hipnotice de repetare. Repetarea oricărui cuvânt, fie că este unul religios ca și aleluia sau sânge, fie că este oricare altul, va duce la același efect, la o decuplare a minții, o rupere a capacității de vorbire de partea creierului care conține informații, așa încât gura va genera tot felul de silabe amestecate la întâmplare care n-au absolut nici un sens sau semnificație. Oamenii numesc asta vorbire în alte limbi. Dar nu este. Nu este nici lucrarea diavolului. Este fie auto-hipnotizare, fie este o manipulare în masă făcută de niște indivizi foarte versați în aceste lucrări.

12. Atașarea emoțională de un guru religios. Există personaje în mediul penticostal și carismatic care, se spune, aun un har, o ungere, un dar special de a intermedia primirea botezului cu Duhul Sfânt. Este un fel de mediere semi-sacramentală din partea unui preot hăruit de Dumnezeu ca să facă această lucrare specială. Este o imitație a ceea ce vedem în religii păgâne sau în bisericile tradiționale. Acești oameni își arogă atitudini și autoritate apostolică care nu li se cuvine, pe care nu o au și nu o pot exercita. Sunt niște imitații care crează false așteptări în mulțimile de candidați.

În multe cazuri avem de-a face cu practici hipnotice, manipulatorii, psihologice sau chiar oculte care vulnerabilizează sufletul la lucrarea diavolului. În absența factorilor pomeniți mai sus, nimeni nu va primi acest așa-zis dar sau semn.

Veți spune că aceasta este o abordare omenească, intelectuală sau psihologică asupra unei lucrări a Duhului Sfânt și că este foarte periculos și nespiritual să fac acest lucru. Eu spun la fel – că o lucrare de acest fel nu poate fi abordată în alt mod pentru că nu este lucrarea Duhului Sfânt. În Sfânta Scriptură nu avem nici o narațiune, nici o promisiune și nici o prescripție care să indice, câtuși de puțin, că ar trebui să practicăm ceva din ce am descris mai sus. Acestea sunt niște derapaje extrem de grave la care ar trebui să ne gândim foarte serios.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Factori care favorizează glosolalia

  1. words4wisdom zice:

    Cam nimic de adaugat 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s