Autorul mântuirii noastre – 2 Tes. 2:13-17

Într-un mod cu totul fascinant, ca și în alte pasaje care prezintă mântuirea, apostolul ne arată faptul că mântuirea noastră este lucrarea Sfintei Treimi. Această legătură perfectă, dincolo de cuvinte, dintre cele trei Persoane ale Trinității pun într-o lumină extraordinară lucrarea mântuirii.

Selecția Tatălui

Pavel începe cu decretul hotărâtor, definitiv, necondiționat, irevocabil și iubitor al Tatălui față de cei aleși. „Dumnezeu v-a ales” înseamnă că Dumnezeu a plănuit, a decretat, a hotărât mântuirea. Dar acest termen „ales” are, așa cum am arătat, sensul de selecție. El este folosit pentru a descrie alegerea făcută între mai multe opțiuni. Dumnezeu ne-a ales în mod particular. Dumnezeu nu a ales un număr sau un popor și oamenii trebuie să umple acel număr. De asemenea, Dumnezeu nu i-a ales pe toți oamenii rămânând ca fiecare să activeze acea alegere, activare fără de care Dumnezeu nu poate mântui pe nimeni fiind nevoit să îi șteargă datorită încăpățânării lor. Alegerea lui Dumnezeu este personală și decisivă.

Sfințirea Duhului

Apostolul arată că există o legătură între selecția Tatălui și sfințirea Duhului. El spune „Dumnezeu v-a ales pentru mântuire în sfințirea Duhului”. Așadar, Duhul nu lucrează decât în conformitate cu alegerea Tatălui. El nici măcar nu încearcă să regenereze oameni care nu sunt aleși de Tatăl. El nu încearcă să nimerească care sunt aleșii Tatălui. El nu caută la întâmplare să umple un număr de oameni care să fie aleșii Tatălui. El lucrează precis după prescripțiile planului divin.

Slava Fiului

Fiul a murit pentru cei aleși de Tatăl iar Duhul îi regenerează pe cei aleși de Tatăl pentru care Fiul a murit. Pavel spune că „Dumnezeu v-a ales pentru mântuire în sfințirea Duhului ca să căpătați gloria Domnului nostru Isus”. Astfel, Tatăl i-a ales doar pe unii ca să capete gloria Domnului. La fel, Duhul Sfânt îi sfințește doar pe cei aleși de Tatăl așa încât ei, nu alții, să capete gloria Domnului Isus. Fiul nu va da glorie altora decât acelora care sunt sfințiți de Duhul și aleși de Tatăl. Asta nu înseamnă că Domnul refuză mântuirea vreunui om care dorește să fie mântuit. Departe de noi un asemenea gând. Înseamnă doar că nimeni nu va dori să fie mântuit dacă nu este ales de Tatăl și sfințit de Duhul.

Având în vedere această lucrare perfectă a lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul sfânt, siguranța mântuirii noastre trebuie să fie deplină. Dumnezeu lucrează o lucrare perfectă și Sfânta Treime este angajată în desăvârșirea ei. Dumnezeu nu poate falimenta fără ca slava Sa să fie alterată definitiv! Pierderea oricărui om presupune un faliment iar Dumnezeu nu falimentează.

Nu cred că există o altă temelie mai sigură a mântuirii ca această legătură perfectă dintre Persoanele Sfintei Treimi. Nu vreau să arunc nici un fel de dispreț asupra celor care nu cred ca mine dar, din observațiile mele, cei care sunt nesiguri de mântuire, nu înțeleg prea bine lucrarea Sfintei Treimi și nu au petrecut suficient timp pentru a sonda aceste mine bogate ale harului etern a lui Dumnezeu.

Aceste adevăruri nu au fost scrise pentru a stârni speculații filozofice, ci pentru a ne arunca a picioarele lui Dumnezeu în adorare și laudă. Dacă efectul acestei învățături este altul, să ne cercetăm cu atenție inima, în rugăciune, nu scăldați în presupoziții filozofice preluate din mentalitatea seculară și aplicate asupra Cuvântului viu al lui Dumnezeu. Filozofia seculară, conceptele păgâne și voința liberă, acest dagon modern, trebuie să cadă la pământ înaintea suveranității divine.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s