Mulțumire pentru alegere – 2 Tes. 2:13

Cred că cel mai bun mod de a începe studiul despre subiectul alegerii este în închinare recunoscând autoritatea și suveranitatea lui Dumnezeu, cât și infailibilitatea și puterea Cuvântului lui Dumnezeu. Dacă credem că ne putem lua la harță cu Dumnezeu și dacă prejudecățile noastre sunt ridicate la rang de principii hermeneutice atunci cuvântul lui Dumnezeu va fi călcat în picioare și vom fi lipsiți de lumină spirituală.

Apostolul Pavel începe marele subiect al alegerii spre mântuire mulțumind lui Dumnezeu. Nu există altă modalitate mai bună de a deschide un subiect atât de sensibil. Sunt gata să îi provoc pe toți frații mei implicați în dezbateri pe această temă să se verifice dacă au nu doar argumentele și teologia lui Pavel, ci și mulțumirea lui.

Există câteva detalii care fac acest pasaj să fie cu totul special astfel încât o lumină proaspătă cade peste acest subiect controversat și vedem prin ea frumusețea lucrării lui Dumnezeu.

Datoria mulțumirii

Apostolul spune „suntem datori să-I mulțumim … că Dumnezeu v-a ales”. Mulțumirea pentru alegere este o datorie. Toată lumea era pierdută în păcat, fără posibilitate de scăpare, incapabilă și ignorantă dar Dumnezeu și-a făcut îndurare de noi și ne-a scos din păcat. Mulțumirea trebuie să devină o stare naturală pentru noi dar ea este în același timp o obligație având în vedere marele dar al mântuirii care ni s-a făcut și fără de care am fi fost pierduți pentru totdeauna.

Dedicarea în mulțumire

Pavel spune că această mulțumire trebuie să fie continuă. El spune „suntem datori să-I mulțumim întotdeauna”. Acest mare miracol al mântuirii frapează mintea și inima credinciosului pentru totdeauna. Nu doar pe pământ, ci și în eternitate credincios îi va mulțumi lui Dumnezeu. Într-o lume ca a noastră, poluată de păcat, dominată de satan, distrusă de oameni – harul alegerii strălucește cu atât mai glorios și mai puternic. Cu cât trec anii peste noi, perii capului se încărunțesc, ridurile apar pe trupurile noastre, ne înțelegem falimentele și slăbiciunile, cu atât aprecierea pentru alegerea noastră devine mai profundă.

Mulțumirea pentru ceilalți

Pavel nu mulțumește pentru propria alegere, ci pentru alegerea tesalonicenilor. El era convins de alegerea lor încă de la început (1 Tesaloniceni 1:4) iar această conștientizare l-a motivat să mulțumească. Evident, dacă Pavel nu ar fi fost convins de alegerea acestora, nu ar fi putut mulțumi pentru ea. Cunoașterea alegerii tesalonicenilor se baza pe efectele practice ale acestei alegeri – convertirea și trăirea lor până la acel moment. Și noi ar trebui să-i privim pe frații noștri ca aleși ai lui Dumnezeu și să-i tratăm având în vedere această realitate.

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s