Natura botezului în apă

Ce este botezul în esența lui? Nu cred că este un act sacramental, semi-sacramental sau orice altceva de felul acesta. Botezul este un act public, simbolic și prefigurativ al morții și învierii lui Hristos aplicate personal.

Botezul este un simbol, nu un sacrament. El arată spre ceva, nu produce ceva. Botezul nu este nici măcar un cadru în care este experimentată mântuirea, spălarea de păcat sau iertarea de păcate.

Botezul este o icoană sau o figură pusă înaintea altora. De aceea spunem că este un act prefigurativ. Această imagine vie este prezentată public și reprezintă ceea ce a făcut Hristos pentru mântuirea noastră.

Petru numește botezul o „icoană închipuitoare”, o imagine care ilustrează și pune înainte, vizibil și clar, o realitate. Desigur, botezul nu este o iluzie, el este o reprezentare a unei realități dar el nu este realitatea în sine pe care o reprezintă.

Spre deosebire de simbolurile din Vechiul Testament care erau simboluri predictive pentru că arătau spre ceva ce urma să aibă loc în viitor, botezul este un simbol retrospectiv pentru că arată spre ceva ce s-a întâmplat deja în viața celui botezat și cu Domnul Isus Hristos.

Acest articol a fost publicat în botez, eclesiale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s