Imoralitatea înainte de botez

Voi trata subiectul acesta ca și cum nu ar fi real. Am auzit această poveste de mai multe ori dar mi se pare atât de groaznică încât prefer să o abordez ca pe un fapt care ar putea apărea cândva în viitor și ar putea fi prevenit de pe acum. Mai multe persoane mi-au relatat de-a lungul timpului că există în unele grupuri de creștini nominali un fel de libertate oferită curviei chiar înainte de botez. Astfel, unii tineri încearcă „să vadă cum este” relația sexuală înainte de căsătorie pentru că botezul pune pentru ei o barieră spre asemenea experiențe ilegitime.

Deși este adevărat că un credincios devine membrul unei adunări prin botez și că acest moment este considerat actul oficial de alăutare la adunarea locală, iar odată cu acest act vine responsabilitatea de a păstra și proteja mărturia adunării, totuși a păcătui chiar înainte de botez este o dovadă nu doar a imaturității spirituale, ci a unei inimi neregenerate.

O persoană născută din nou nu va dori să păcătuiască iar botezul nu va face nici o diferență. Dacă există vreo persoană care crede că poate păcătui până la botez și că acest lucru i se iartă în botez la fel cum sunt iertate toate păcatele trecute, se înșeală pentru că inima unei asemenea persoane este plină de înșelăciune și perversitate. Dumnezeu nu iartă păcatele unui om fiindcă se botează, ci fiindcă a crezut cu adevărat în Hristos și s-a pocăit.

Faptul că o persoană poate păcătui chiar înainte de botez în timp ce pretinde că este regenerată și credincioasă, dovedește exact opusul. Iar faptul că Domnul spală toate păcatele făcute până la botez este un lucru fals. Domnul iartă toate păcatele făcute de omul care crede cu adevărat, nu de omul care doar se botează deodată ce știm că botezul poate fi făcut de ipocriți, exact cum sunt aceste persoane care au libertatea de a curvi înainte de botez.

A trăi în imoralitate până la botez cu gândul că Domnul va ierta toate aceste păcate arată că aceste persoane nu înțeleg ce este pocăința. Pocăința este darul lui Dumnezeu iar cineva care trăiește în păcat nu a înțeles nimic din ce este pocăința. Aceste persoane trăiesc cu falsa senzație că se pot pocăi oricât doresc dar acest lucru este greșit pentru că Dumnezeu dă pocăința oricui dorește El și puțin probabil acelor persoane care se bălăcresc în imoralitate crezând că se pot pocăi oricând doresc.

Un alt aspect trecut deseori cu vederea este că mărturia creștină începe din momentul pocăinței, nu de la botez. O persoană are dorința sinceră de a da o mărturie corectă, curată și credibilă, prin fapte și cuvinte, despre Domnul Isus chiar din momentul mântuirii. A trăi în curvie doar pentru că nu s-a făptuit botezul este demonstrația clară a faptului că nu s-a înțeles nimic despre pocăință și mărturia creștină necesară în relație cu Domnul Isus, cu sau fără botez.

Această deviație se bazează pe convingerea că Dumnezeu șterge doar păcatele făcute până la botez, convingere care se bazează pe o interpretare eronată a pasajului „fiecare din voi să fie botezat spre iertarea păcatelor”. Aceste persoane interpretează literal acest pasaj, scos din context și înțeleg că pot curvi sau face orice alt păcat și totul este șters când s-au botezat. Problema este că acest pasaj prezintă pocăința ca o condiție înainte de botez iar cineva care curvește chiar înainte de botez cu aceste gânduri mârșave în minte dovedește că nu s-a pocăit deloc.

În istoria bisericii au existat persoane care au abuzat de acest pasaj și au amânat botezul până aproape de moartea lor tocmai pentru că aveau convingerea că le sunt șterse toate păcatele până la botez și evident ei doreau să aibă siguranța că toate păcatele din timpul vieții le sunt iertate. O asemenea practică trădează o neînțelegere a doctrinei îndreptățirii care presupune că suntem socotiți neprihăniți chiar în momentul în care ne punem toată încrederea în Hristos.

Persoanele care au această gândire sunt total inconștiente și insensibile la răul pe care și-l produc, răul făcut căsătoriei lor din viitor, durerea produsă partenerului care va afla despre aceste curvii și consecințele multiple. Da, în urma pocăinței sincere și această perversitate spirituală poate fi iertată dar pocăința nu restabilește virginitatea și nici nu anulează consecințele.

Teama mea este că aceste persoane trăiesc în împietrire spirituală pentru că au găsit acoperire biblică pentru asemenea grosolănii. Aceasta trădează o conștiință tocită care nu are frică în a se justifica chiar cu cuvântul lui Dumnezeu care este ca o sabie cu două tăișuri.

Concluzia este că la baza acestor fapte reprobabile se află o înțelegere greșită a Evangheliei și a nașterii din nou. Aceste persoane trebuie confruntate deschis cu adevărata Evanghelie, doctrina îndreptățirii prin credință, natura pocăinței și a nașterii din nou. Un asemenea om nu ar trebui botezat niciodată pentru că nu este cu nimic mai presus de Simon Magul care a încercat să facă afaceri cu darul Duhului Sfânt. Să ne ferim de a fi părtași cu asemenea oameni.

Acest articol a fost publicat în botez, eclesiale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Imoralitatea înainte de botez

 1. XLucian zice:

  Unii pot varia ideea de ștergere a păcatelor pînă la momentul „botezului” cu duhul (intenționat scris cu minusculă).
  Aproximativ același „principiu”, dar aplicat în alte grupuri de crestini, mai mult sau mai puțin nominali.
  În special este vorba de accentuarea momentului „botezului” în așa măsura ca devine punctul de referință, iar momentul pocăinței devine aproape sters.
  Chiar duminică asistam la mărturiile înainte de botez și am rămas uimit cit de puțin făceau referire la momentul pocăinței și cit de puțin înțelegeau cît de mare har au primit ca au înțeles Evanghelia (dacă au înțeles cu adevarat).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s