Botezul pentru căsătorie („botezul prematrionial”)

În adunările evanghelice se obișnuiește ca să nu fie căsătoriți decât cei care sunt deja botezați și membri ale acestor adunări. Această condiție pune o presiune destul de mare asupra tinerilor care frecventează aceste adunări și care încă nu sunt botezați și îi împinge să accepte botezul pentru a se putea căsători.

Malpraxisul din catehizare

Este adevărat că unele persoane au amânat botezul până înainte de căsătorie din cauza unui malpraxis legat de cateheză. Unele persoane nu pot identifica precis momentul nașterii lor din nou, iar unii păstori insistă că cei care sunt botezați trebuie să identifice exact acest moment. Acest lucru este complet greșit. O persoană trebuie să știe că este vie, nu când a fost înviată. Da, sunt de acord că trebuie să există o perioadă în care Dumnezeu a produs cercetarea și convingerea de păcat, dar acest lucru poate avea loc destul de devreme, în copilărie de exemplu, ceea ce face mult mai dificilă identificarea unui moment precis.

Persoanele botezate în copilărie

Pe de altă parte, există persoane care vin din medii unde botezul nu este practicat pentru adulți și de aceea căsătoria este un prilej care le favorizează primirea botezului pe baza propriilor convingeri, adică la maturitate. Având în vedere aceste excepții, ar trebui să fim temperați în declarațiile pe care le facem despre anumite persoane și să ne asigurăm că știm motivul pentru care botezul este primit chiar înainte de căsătorie.

Convertiri din exterior

Există și cazuri în care unele persoane, venite din afara adunărilor evanghelice, s-au întors la Dumnezeu și este normal ca ele să se căsătorească cu persoane din aceste adunări. În caz contrar, ar fi puse sub disciplină pentru unirea spirituală, în căsătorie, cu persoane necredincioase. Însă aici trebuie să fim atenți pentru că există și persoane care vin din afara comunităților evanghelice și care primesc botezul doar pentru a se putea căsători cu cineva din interiorul acestor comunități. Asupra acestor cazuri din urmă trebuie să fim foarte vigilenți.

Convertiri din interior

Pot exista cazuri de tineri care s-au gândit serios la mântuirea și veșnicia lor în contextul apropiat al căsătoriei datorită faptului că anumiți credincioși le-au deschis mintea cu privire la viața de căsătorie fără Hristos. Este foarte probabil ca Dumnezeu să se folosească de acest eveniment important din viața lor și atunci să fi fost mântuiți. În acest caz, ar trebui să ne asigurăm că aceste persoane sunt sincere, născute din nou și astfel ar trebui botezate. Biserica nu ar trebui să le împiedice căsătoria pe motive de suspiciune sau nesinceritate. Fiecare își poartă osânda lui însuși dacă încearcă să-L înșele pe Dumnezeu sau pe frați.

Implicații ale presiunii pentru botez

Mulți tineri au fost împinși în afara comunităților evanghelice pentru că nu au avut nicio soluție de căsătorie în interiorul comunităților. Evident, eu nu cred că biserica ar trebui să oficieze căsătoria unor necredincioși, dar nici nu cred că biserica și familiile ar trebui să-i părăsească doar pentru că nu s-au botezat înainte de căsătorie. Acești oameni trebuie vegheați, ajutați și îndemnați să se întoarcă la Dumnezeu. Căsătoria nu trebuie legată de botez în felul acesta!

Unii tineri au ajuns să se căsătorească în cultele tradiționale (catolici, ortodocși), în ciuda convingerilor lor religioase, și aceasta doar pentru că au vrut să se căsătorească fără să primească botezul, deodată ce erau convinși că nu sunt născuți din nou. Aceasta este o tragedie. Ulterior, acești tineri se apropie foarte greu de adunările evanghelice de care s-au simțit obligați să se depărteze pentru că nu le-au oferit un cadru normal pentru căsătorie.

Poate cel mai tragic este faptul că tineri din afara comunităților evanghelice, dar și din interior, în ciuda lipsei nașterii din nou, au acceptat botezul doar ca să se poată căsători cu persoane din aceste comunități. Pentru a nu suporta oprobiul public, au acceptat să treacă peste conștiința lor sau pur și simplu nu au luat cu foarte mare seriozitate acest act.

În cazul tinerilor credincioși, i-aș sfătui să se gândească foarte serios atunci când acceptă căsătoria cu un partener necredincios care se botează din interes, doar pentru a se putea căsători. Căsătoria nu este teren de evanghelizare, iar intrarea în jug cu o persoană necredincioasă este lipsită de beneficii spirituale. Copiii nu pot fi crescuți de ambii părinți în învățătura Domnului. Cei doi soți nu pot împărtăși viața lor, în toate aspectele ei, dintr-o perspectivă spirituală și nici nu se pot raporta corect la comunitatea creștină. După ce trec fiorii îndrăgostirii, multe persoane ajung să înțeleagă dimensiunile cataclismice ale unei asemenea decizii necugetate.

A insista că botezul este necesar pentru ca doi tineri să se căsătorească presupune un abuz al acestei rânduieli biblice care arată spre moartea și învierea Domnului Isus. Practic, doi tineri sunt împinși să mintă că sunt regenerați prin moartea și învierea lui Hristos. Niciodată, sub nici o formă, nu ar trebui să încurajăm un asemenea malpraxis.

Posibile soluții

Comunitățile evanghelice ar trebui să aibă o soluție pentru tinerii care vor să se căsătorească înainte de botez. Nu ar trebui să se pună presiune pe aceștia ca să ia botezul deodată ce este clar că nu au convingerea că trebuie să facă acest lucru căci dacă ar fi fost convinși, cel mai probabil ar fi acceptat botezul mult înainte de momentul căsătoriei. Evident, biserica nu îi poate trata ca pe membrii ei, dar nici nu poate împiedica o căsătorie legitimă.

O soluție ar fi căsătoria într-un cadru restrâns al familiei unde sunt invitați prietenii apropiați. Familiile trebuie să analizeze situația tinerilor și dacă se pot implica în organizarea unei asemenea nunți (în multe cazuri tinerii vor să facă nunțile cu practici lumești care contravin total convingerilor părinților, iar în cazul acesta ei nu se pot face părtași). Dacă tinerii și familiile ajung la o bună înțelegere în ceea ce privește organizarea căsătoriei, nu văd nicio problemă. Cred că în acord comun, într-un asemenea eveniment se poate predica Cuvântul și tinerii pot fi aduși înaintea lui Dumnezeu în rugăciune!

Ar trebui să apreciem onestitatea unor tineri care recunosc starea lor și care nu vor să transforme botezul într-un eveniment plin de fățărnicie. Ar trebui, de asemenea, să nu împiedicăm o nuntă doar pentru că cineva nu este botezat. Botezul nu are nicio legătură cu căsătoria. Căsătoria este darul lui Dumnezeu dat oamenilor, nu doar creștinilor!

Nu ar trebui să încurajăm niciodată ipocrizia tinerilor care se botează din motive greșite, iar acest tip de „botez matrimonial” ar trebui să se oprească pentru totdeauna. Botezul trebuie legat de întoarcerea reală a omului la Dumnezeu și niciodată nu trebuie tratat ca o scurtătură spre intrarea în grațiile adunării care astfel să permită căsătoria a doi tineri care aparțin unor familii din comunitate.

Aș încuraja acești tineri, chiar și în ziua bucuriei lor, să se gândească serios la viața cu Hristos care aduce adevărata bucurie. N-aș ascunde niciun adevăr de ei, dar nu i-aș izgoni din familie și din comunitate. Ar trebui să le transmitem clar că biserica așteaptă ca ei să se întoarcă la Dumnezeu și să-și trăiască viața creștină în interiorul ei. Da, biserica nu poate funcționa în acest caz ca reprezentant al lui Dumnezeu, decât pentru a proclama adevărul Scripturii, însă acesta nu înseamnă că ea poate declara ilegitimă o căsătorie care nu este oficiată religios în cadrul ei.

Acest articol a fost publicat în botez, eclesiale. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Botezul pentru căsătorie („botezul prematrionial”)

  1. Pingback: Botezul pentru căsătorie („botezul prematrionial”) – Noutati Crestine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s