Botezul în moarte spre înviere

Semnificația botezului

Botezul este o prefigurare a unei Persoane, a Domnului Isus. El nu este întâi de toate despre noi, ci despre El. Dar botezul este mai mult decât o prefigurare a lui Hristos, el este o prefigurare a lui Hristos manifestat în lucrarea morții și învierii Sale. Botezul nu ilustrează un fapt secundar al vieții, ci chiar esența lucrării Domnului Isus. Astfel, cel care se botează declară că este parte cu Hristos în moartea și învierea Sa. Botezul arată unirea candidatului cu Hristos în lucrarea Sa răscumpărătoare.

Există cel puțin două pasaje care arată legătura dintre botez și această lucrare a lui Hristos în moartea și învierea Lui: „Noi, deci, prin botezul în moartea Lui, am fost îngropaţi împreună cu El, pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă” (Romani 6:4), „În El aţi fost tăiaţi împrejur nu cu o tăiere împrejur făcută de mână, ci cu tăierea împrejur a lui Hristos, în dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământeşti, fiind îngropaţi împreună cu El prin botez şi înviaţi în El şi împreună cu El prin credinţa în puterea lui Dumnezeu, care L-a înviat din morţi” (Coloseni 2:12).

Botezul în moarte

Botezul are întâi de toate în vedere aspectul trecut al vieții – renunțarea la omul vechi cu patimile, poftele, faptele și trăirea Sa. Botezul este un simbol al înmormântării omului vechi cu toată viața lui. Evident, acest lucru se întâmplă doar datorită faptului că Hristos a murit pentru noi și ne dă viață nouă. Astfel, doar o persoană regenerată, care a murit real față de lume și păcat, ar trebui să fie botezată.

Botezul spre înviere

Pavel arată în Romani 6:4 scopul îngropării: „pentru ca, după cum Hristos a înviat din morţi prin slava Tatălui, tot aşa şi noi să trăim o viaţă nouă. Astfel, deși botezul este un simbol al morții și îngropării noastre, totuși el arată și o ridicare din apele morții la o viață nouă. Botezul așadar arată intrarea pe o cale a vieții noi. El nu doar pune capăt unui drum vechi, ci este poarta vizibilă, exterioară și publică de intrare pe calea cea nouă a vieții. Botezul nu arată doar moartea noastră față de trecut, omul vechi, faptele și păcatele noastre, ci și o înviere la o altă viață, o viață nouă trăită în și prin Hristos.

O lucrare completă

Ambele pasaje citate ne arată că toți cei ce au murit față de păcat și omul vechi au și înviat la o viață nouă. Nu există nici un fel de excepție. Chiar actul botezului conține două mișcări, una de scufundare și una de ridicare în apă. Ambele corespund celor două lucrări spirituale legate indivizibl în nașterea din nou: murim față de păcat și înviem la o viață nouă.

Unele persoane care insistă că botezul înseamnă doar moarte spirituală fac acest lucru pentru a sugera că asta se întâmplă cu un copil care este botezat – el este doar îngropat cu Hristos, nu și înviat deodată ce acesta încă nu are credință în Hristos. Acest lucru nu poate fi susținut din aceste pasaje din mai multe motive.

În primul rând, chiar dacă n-am ști foarte multă gramatică, totuși este evident că în ambele texte toți cei botezați au murit și au înviat. Nu se precizează persoane care doar au murit și au înviat mult mai târziu. În al doilea rând, a spune că cineva a murit față de păcat („dezbrăcarea de trupul poftelor firii noastre pământeşti” – Coloseni 2) fără să înviat presupune că are parte doar de jumătate de regenerare, ceea ce este absurd. În al treilea rând, construcția gramaticală a pasajului ne arată că cele două sunt legate indivizibil. Pavel spune că „am fost îngropați pentru ca … să trăim o viață nouă”. Însuși scopul îngropării este învierea. Ar fi absurd ca unii să rămână doar îngropați. În al patrulea rând, această idee ridică semne foarte mari de întrebare cu privire la copiii care nu se întorc la Dumnezeu. Se poate spune despre ei că au rămas îngropați, morți față de păcat, dar fără viața nouă în Hristos? Această idee este lipsită de logică.

 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s