masa Domnului pentru adunările fără slujitori

Cea mai înaltă expresie a părtășiei creștine este Masa Domnului. Acolo nu mai sunt robi și liberi, femei și bărbați, învățați și neînvățați, săraci și bogați, păstori și enoriași.

De aceea, a nu celebra masa Domnului pentru că nu sunt oameni acreditați, pregătiți, învățați, ordinați, înmatriculați într-un loc sau altul, este un atac 1. asupra temeliei Cinei, care este jertfa Domnului, 2. a gazdei care ne întinde Masa, care este Hristos și 3. a centrului acestei părtășii care este Mântuitorul nostru.

Mărturisirea baptistă de la 1644 spunea în articolul XLI astfel:

“Persoanele desemnate de Hristos pentru a înfăptui aceste rânduieli (botezul și Cina), aşa cum Scripturile îl învaţă pe un discipol predicator, nu trebuie să fie legate de o anumită biserică, prelat sau persoană trimisă în mod extraordinar, însărcinarea de a se alătura rânduirii fiindu-le dată prin nici o altă apreciere decât cea de a fi discipoli.”

Este adevărat și normal ca, atunci când biserica a reușit să descopere și să recunoască public persoanele alese de Duhul Sfânt ca slujitori și prezbiteri, să încredințeze acestora aceste slujiri dar lipsa lor nu poate anula prezența rânduielilor biblice.

Am întâlnit adunări care n-au luat Cina Domnului luni de zile sau nu au putut oficia un botez fiindcă nu a venit cineva ordinat. Este o greșeală gravă care leagă în mod nebiblic Masa Domnului de o persoană din exteriorul adunării, stabilind o rânduială în adunarea locală care este total necunoscută în Noul Testament.

Sfatul meu pentru adunările care n-au slujitori aleși special ca să fie prezbiteri, este să rânduiască câțiva frați care să împartă elementele Mesei Domnului și astfel să nu despoaie adunarea de o bucurie legitimă care i-a fost promisă de Hristos.

Unele adunări pun elementele pe o masă în fața adunarii și fiecare merge să își ia (biserica reformată Apologia are această practică) de acolo elementele fiindcă Masa Domnului nu o DĂM noi. Masa este a Domnului și El care este gazda, ne dă. Noi suntem beneficiari și luăm. Este singura noastră implicare.

Dacă ar fi absolut necesar să existe un om acreditat de o universitate și ordinat de o structură ierarhică atunci înseamnă că Masa Domnului depinde în mod esențial de această ordinare, ceea ce nu este niciunde învățat în Scriptură. De asemenea, ar însemna că adunările unde sunt puse alte persoane din adunare să se roage și să împartă elementele, fac un abuz de autoritate și poziție, deodată ce nu preotul/păstorul face aceste lucruri, ci el este doar prezent.

Înțeleg dorința de a împiedica anarhia și curajul firesc al multora, motiv pentru care încuviințez faptul că frații slujitori trebuie să slujească adunarea în această rânduială. Marturisirea de la Londra 1689 afirmă la articolul 26.8

Ei sunt desemnați în mod specific pentru a veghea la ceea ce Domnul a rânduit, și pentru a pune în aplicare puterea și însărcinările pe care Domnul le-a încredințat sau la care El îi cheamă.

Doamne ajută!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s