Multe diferențe între frați

Am multe diferențe cu frații mei, iar unele sunt notabile.

Eu cred că Dumnezeu ne alege necondiționat, ei cred că ne-a ales pe baza credinței. Eu cred că omul este depravat și stricat, iar ei cred că încă are voință liberă spre mântuire. Eu cred că omul nu cade din har iar unii din ei cred că poate cădea. Eu cred că Isus a murit eficient pentru cei aleși iar ei cred că a murit și pentru cei care sunt în iad sau nu aud niciodată de El. Iată, doar câteva din multele noastre diferențe.

Totuși, mărturisesc că am în comun cu aceștia aceeași jertfă mîntuitoare, aceeași destinație glorioasă, Același Dumnezeu plin de har, Același Mijlocitor, Același Mângâietor și Călăuzitor, același standard pentru viață și aceeași nădejde a vieții veșnice.

Avem multe dezacorduri și uneori firea o ia pe dinainte iar în discuțiile noastre ne rănim prin vorbe și atitudini. Unele etichetări și catalogări afectează grav sentimentele unora dintre ei. De multe ori suntem mai strâmți decât limitele trasate de Scripturi și dăm afară pe cei ce sunt înlăuntrul. Când vrei să fugi de un duh ecumenic te poți trezi ușor urmărit de de un duh sectar.

Când contemplu dragostea lui Hristos de la cruce îi privesc ca pe frații mei preaiubiți de Dumnezeu din veșnicie, cu care voi moșteni cerul. Aici avem frământări în privința relațiilor de lucrare și asociere dar suntem asociați inevitabil de același lanț al dragostei divine întărit cu sângele Domnului Isus. Este bine să nu uităm ce avem în comun atunci când ne exprimăm dezacordurile.

Sistemele teologice și doctrinele biblice contează, ele ne trasează marginile înțelegerii și ne feresc să deviem de la credința dată sfinților dar nu suntem mântuiți de calvinism sau arminianism. Mulți frați arminieni au o dragoste sinceră pentru Domnul Isus și inconsecvent cu unele convingeri ale lor – și-au pus toată nădejdea în El și așteaptă viața care va să vie doar în baza harului nemeritat divin. Eu pot să cânt și să mă rog cu ei, fără să-mi abandonez convingerile.

Este trist că uneori suntem atât de suspicioși și reticenți față de frații noștri adevărați, dar care au diferențe față de noi, încât atunci când ne exprimăm iubirea față de ei, simțim imediat nevoia să oferim o sumedenie de explicații și note de subsol lămuritoare pentru că există o armată de troli care nu pot vedea altceva decât ecumenism, compromis și păcate de asociere.

Sunt convins că dezbaterea e necesară, că colaborarea cu unii frații cu convingeri diferite notabile, dar foarte diferite, este foarte dificilă și uneori imposibilă, că nu trebuie să compromitem adevărul, că trebuie avertizăm împotriva falsității, că trebuie să ne disociem de impostură și erezie, dar nu cred și nu accept că toți cei care sunt diferiți de mine, în orice aspect, este un apostat și eretic.

Andrei Croitoru

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s