O apologie pentru mame

(Link pe Facebook https://www.facebook.com/kroitoriu/posts/2671514496274000)

Există un soi de pietate evanghelică destul de generalizată. Accentul este pe disciplina în rugăciune, citirea Scripturii și alte activități religioase obișnuite. Nu subestimez importanța acestor discipline și activități spirituale, ci sistemul strict în care sunt prezentate.

O mamă cu câțiva prunci se zbate între nopți nedormite cu prunci care vor la baie, se îmbolnăvesc, se trezesc fiindcă visează urât, vor să fie alăptați de 40 de ori pe noapte și cine știe din ce alte motive mai stau ei treji. Nu se mai poate trezi la timp și nici culca la timp. Viața ei spirituală, după normele urlate de unii, este dezastruoasă. Deseori uită de unde vine, unde se duce, își pierde pierspectiva, bucuria, siguranța și nu mai vede rostul acestei hore în care e târâită necontenit.

Dacă spiritualitatea pe care o predici de la amvon este una aproape imposibilă pentru o femeie normală, care își crește prunci, și doar într-o lume paranormală ar putea fi întrupată acea formă de evlavie, atunci probabil trebuie revizuită serios de către oameni căsătoriți care își îndeplinesc responsabilitățile față de propriile familii, nu doar prin aducerea banilor în casă. Dacă pioșenia ta nu depășește scuza cu adusul banilor în casă, înseamnă că n-ai înțeles nimic din greutățile vieții de familie.

Să mai adăugăm stresul pe care doar o femeie îl poate înțelege, strâns de-a lungul multor ani de zile. Sunt femei care simt zilnic că cedează psihic și practic speră să ajungă ziua următoare sănătoase la cap. Ce să mai spun de traumele unor operații prin care trec unele dintre ele?

Pe lângă toate acestea, nici la Casa Domnului nu o duce foarte bine. Surorile în vârstă foarte binevoitoare vor să-i poarte pruncul din poală în poală umplându-l de pufuleți și bomboane și muștruluind mama foarte grijulie. Nu te mira că nu poate asculta nici 5 minute din predica de duminică. Dacă soțul ei este predicator, singurică trebuie să țină în frâu trei sau patru copii, lucru imposibil de multe ori. Cât de zidită sufletește crezi că pleacă de acolo? N-ar trebui nici măcar să clipești critic față de o asemenea femeie!

Da, o femeie credincioasă se va ruga adormindu-și copilul pe picioare sau în brațe. Va striga disperată la Dumnezeu în multe situații și da … cum ziceam … va adormi rostind rugăciunile acelea. Va avea zile la rând când nu va citi Scriptura și se va simți vinovată pentru asta. Și tot ce are nevoie duminică dimineața este ca să îi spui că nu e regenerată dacă nu a vestit săptămâna respectivă evanghelia la un străin sau nu a citit cu regularitate Biblia, asta în contextul în care tot ce a văzut săptămâna aceea au fost boluri nespălate, pamperși plini și o droaie de treburi neterminate.

Iar la cumpăna dintre ani vin sfântocii care-și flutură pietatea personalizată ca fiind decretul divin pentru anul următor. Ei fac evaluări fără nici un fel de empatie pentru oameni care trăiesc în lumea reală. Ei condamnă vehement și scot din cer pe toți care nu ating standardele lor morale. Da, acesta este moralism legalist incompatibil cu Evanghelia harului.

Cred că unul dintre motivele primare, care își găsesc justificare în realitate, pentru care multe femei creștine nu mai văd o chemare nobilă în a fi soții și mame este totala insensibilitate a unor bărbați care sunt orbi la ceea ce se întâmplă cu mamele, soțiile, cumnatele, adică femeile de lângă ei. Iar când această insensibilitate ajunge la amvon și ajunge să se cupleze cu spiritualitatea tehnică, legalistă, intolerantă, inflexibilă și strictă, de care aminteam mai sus, ea ajunge să roadă ca un cancer la metastază în multe suflete.

Le doresc tuturor celor care fac performanțe – citirea Bibliei în 2 zile, post de 4 ori pe săptămână și altele ca acestea să aibă o viață reală, să se căsătorească, să aibă prunci, să-și îndeplinească TOATE responsabilitățile și apoi să-și dea seama că nu toată lumea poate trăi într-un soi de călugărie adolescentină pseudo-evlavioasă.

După câțiva ani de zile de zbatere între haine spălate, muci trași cu pompița, prepararea hranei pentru vârsta fiecărui prunc, boli de tot felul, dar și o tonă de bucurii, Dumnezeu te va vindeca de un soi de legalism foarte periculos dar des întîlnit, unde acceptarea înaintea lui Dumnezeu depinde de propriile performanțe. Acest cadru scoate tot ce e mai rău din tine și iată, slavă Domnului, acum te poți baza doar pe jertfa Domnului Isus pentru că nu mai ai nimic la îndemână, toate resursele lăuntrice personale s-au risipit ca apa printre degete!

Acum poți începe să trăiești cu Dumnezeu de-adevăratelea, să-i auzi chemarea și să-i răspunzi în timp ce mașina de spălat rufe și cea de vase voiesc într-o veselie. Acum te poți ruga neîncetat fiindcă singurul umăr pe care poți plânge, iar acest lucru este foarte des, este al Domnului. Acea Evanghelie a harului, a iertării, liberă de încorsetările legalismului și falsului pietism, singura ta proptea în această perioadă a vieții, poate fi dată copiilor. Acum faci și evanghelizare, nu doar o dată pe săptămână, ci zilnic cu copiii tăi.

P.S. În facultate chiar posteam de trei ori pe săptămâna și aveam disciplina rugăciunii dimineața și seara cu câte minim un ceas. A fost timpul pentru disciplină strictă. Nu eram căsătorit și nu aveam responsabilități de soț, tată și slujitor. Predicile mele reflectau disciplina și performanțele mele. Eram neîngăduitor, aspru și retezam orice justificare celor care nu se ridicau la standardele pietății mele. Dar slavă Domnului, apoi m-am căsătorit.

Dumnezeu să binecuvânteze toate mamele!

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s