Atenagoras Atenianul despre Sfânta Treime

atenagoras Atenianul, 177 d.Hr, Solie în apărarea creștinilor. Către împărații Marcurs Aurelius Antonius și Lucius Aurelius Commodus.

Iată câteva citate frumoase despre credința în Sfânta Treime, deși nu găsim nuanțările precise de mai târziu.

„Noi considerăm că există un Dumnezeu unic, nenăscut și veșnic, nevăzut și pătimitor, incomprehensibil și nemărginit, accesibil doar prin intelect și rațiune, înconjurat de o lumină, de o frumusețe, de un Duh și o putere de negrăit, care prin Cuvântul de la El a creat universul, l-a ordonat și îl stăpânește” (181)

„De altfel, noi recunoaștem că există și un Fiu al lui Dumnezeu…ci Fiul lui Dumnezeu este Cuvânt al Tatălui în idee și în act, căci de la El și prin El toate s-au făcut, Tatăl și Fiul fiind una…Într-adevăr, noi mai spunem că și Sfântul Duh, care lucrează în cei ce glăsuiesc profetic, este o revărsare de la Dumnezeu, revărsându-Se și revenind la El precum o rază de soare” (p.182).

„Iar nouă, care punem mic preț pe viața de aici, care suntem mânați numai de cunoașterea Dumnezeului real și a Cuvântului Său, de ceea ce înseamnă unitatea Fiului cu Tatăl, comuniunea Tatălui cu Fiul, ce este Duhul, ce este uniunea Lor și deosebirea Celor uniți, a Duhului, ce este a Tatălui, nouă, care știm că viața pe care o așteptăm e cu mult mai presus decât se poate spune în cuvinte” (p.185).

„De altfel, așa cum vorbim despre Dumnezeu și despre Fiul, Cuvântul Său, și despre Sfântul Duh, uniți ca putere deoarece Fiul e Intelect, Cuvânt, Înțelepciune a Tatălui, iar Duhului o revărsare ca lumina din foc” (p.214)

Acest articol a fost publicat în patristică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s