Marele folos al rugăciunii

Este evident că atunci când ne rugăm nu primim răspunsuri imediate în cele mai multe cazuri. Aceasta nu face rugăciunea să fie cu mai puțină credință având în vedere că Dumnezeu nu este chelnerul nostru de serviciu.

Scopul rugăciunii nu este să primesc tot ce-mi doresc pentru simplul motiv că de multe ori îmi doresc lucruri care m-ar vătăma și este evident că Dumnezeu, tocmai pentru că mă iubește, va răspunde “nu” la rugăciuni. Și iată de ce acest lucru nu trebuie să fie descurajant și nici să paralizeze rugăciunea. 

Eu cred că un creștin trebuie să se roage pentru banalități. Avem fiecare dintre noi micile noastre probleme, gânduri, planuri etc și dacă ne rugăm pentru ele ne facem un foarte mare bine pentru că astfel Îl recunoaștem pe Dumnezeul care intră în banalitatea vieților noastre și banalitatea nu mai este astfel tocmai pentru că El este prezent acolo. 

Rugându-ne pentru lucrurile simple îl întâlnim pe Dumnezeu pe calea zilnică a lucrurilor obișnuite. Dumnezeu invadează obișnuitul, banalul, viața care curge. Ideea că ar trebui să avem mereu șocuri dramatice – experiențiale cu Dumnezeu mie mi se pare nebiblică ca să nu spun și altfel. 

Rugăciunea poate nu vă primi siguranța schimbării lucrurilor în direcția în care noi dorim, dar cel puțin va trebui să conștientizăm în ce fel de raport ne aflăm cu Dumnezeu și în acel moment inima noastră suferă o transformare sub intervenția directă și miraculoasă a Duhului Sfânt și ajunge să se pună într-o poziție corectă față de Dumnezeu cu privire la lucrul pe care îl cerem.

Iată de ce rugăciunea este un fel de intrare în norul prezenței lui Dumnezeu – astfel că după ce am adus înaintea lui Dumnezeu lucrurile respective, atunci când trecem prin ele în cursul zilei, inima noastră recunoaște că acele lucruri au fost predate lui Dumnezeu și le va primi în felul în care Dumnezeu a stabilit, pentru că ea a fost deja pusă într-o poziție corectă față de El. 

Dacă te rogi doar pentru lucruri “religioase” vei rata întâlnirea cu Dumnezeu în spațiul “profan” al vieții și te vei jefui pe tine însuți de ceva extraordinar pe care Dumnezeu vrea să ți-l dăruiască – adică o schimbare a inimii, punerea ei într-o poziție corectă față de Dumnezeu în privința lucrurilor pe care le ceri. Prin rugăciune inima este pregătită să primească tot ceea ce Dumnezeu vrea să dea.

Mi se pare atât de practic acel verset – “recunoaște-L în toate căile tale”. Cum să-L recunoști dacă inima nu este sensibilizată prin rugăciune la prezența Lui? Vezi că nu zice: “pune-L în toate căile Tale”, ci “recunoaște-L” pentru că El este deja acolo. Tu încă nu ești deja în tot ce va veni în viața ta, dar El este și vrea să te modeleze pentru și prin ele.

Andrei C, 16.05.2020

Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s